foto-profimediafoto-profimedia

У Србији је тренутно 3.500 људи заражено вирусом ХИВ-а, а трећина их не зна да је инфицирана јер нема здравствених проблема, саопштено је из Института за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“.

– Прошле године смо имали око 180 лица која су сазнала да су инфицирана ХИВ-ом, 55 оболелих од сиде и 14 умрлих – изјавила је Данијела Симић „Батута“.

Она каже да би та статистика могла да буде боља да се особе које су имале неко ризично понашање, а пре свега незаштићене сексуалне односе, тестирају на ХИВ.

Симићева наводи да најмлађа особа која је ове године оболела од сиде има 23 године, а да је најмлађа особа која је умрла имала 31 годину.

Она је додала да се вирус најчешће дијагностикује код особа које имају од 20 до 49 година, при чему је трећина младих од 20 до 29 година.

Према њеним речима, око 90 одсто инфицираних вирус добија незаштићеним сексуалним односом, а мушкарци су у много већем ризику.

Симићева је позвала грађане да дођу на тестирање које је доступно током цијеле године у неком од института или завода за јавно здравље, преноси РТС.

Према њеним речима, важно је да вирус буде откривен на време јер болест не мора бити смртоносна.

– Има терапија, лекова, само је важно да се што раније дијагностикује, најбоље неких шест месеци након потенцијалног ризика и да се особе лече јер на тај начин бирају живот – поручила је Симићева.

ТопПрес/ Извор: Срна