ilustracija foto tanjugilustracija foto tanjug

У Србији ће 10 топлана почети да користи биомасу уместо фосилних горива захваљући помоћи Немачке и Швајцарске, најавила је Немачка организација за међународну сарадњу (ГИЗ).

То је део пројекта „Развој одрживог тржишта биоенергије у Србији“ у вредности 27 милиона евра, од чега је 20 милиона евра кредит Немачке развојне банке (KfW), два милиона бесповратна помоћ те банке, а пет милиона је помоћ Владе Швајцарске.

„Прелазак топлана на биомасу има вишеструку корист за одрживи развој локалних заједница. Куповином локалног енергента, у овом случају биомасе, новац остаје на локалу, а у ланцу снадбевања и коришћења стварају се могућности за нова радна места. Истовремено, знатно се смањује загађење животне средине“, рекао је стручни саветник на пројекту немачко-српске развојне сарадње Рајнер Шелхас.

У оквиру те сарадње реализована су два пројекта у области развоја одрживог тржишта биоенергије у Србији.

Први пројекат – прелазак на биомасу котларнице која биомасом снабдева школу, предшколску установу, дом здравља, културни центар и општинску управу – реализован је у Општини Прибој, уз финансијска улагања локалне самоуправе и техничку подршку ГИЗ-а.

Та општина је и једна од 10 које су прошле године потписале уговор о реализацији пројекта преласка градске топлане са фосилних горива на коришћење биомасе, који ће бити завршен до 2019. године.

„Циљ нам је да кроз ове пројекте учинимо приметан и важан корак ка унапређењу одрживости локалне заједнице, у којој ћемо се ослањати на сопствене ресурсе и тако створити неопходне предуслове за отварање нових радних места, уз истовремено смањење емисије штетних материја и зависност од увозних енергената“, рекао је заменик председника општине Прибој и председник Радне групе за биомасу златиборске области Саша Василић.

Државе Европске уније, како је истакао ГИЗ, улажу новац у обновљиве изворе енергије, што се посебно односи на шумску биомасу. Србија се обавезала да до 2020. године повећа удео енергије из обновљивих извора, од којих је један и биомаса, на 27 одсто од укупне потрошње енергије.

Одрживо коришћење биоенергије знатно доприноси руралном развоју и смањењу емисије гасова са ефектом стаклене баште.

ТопПрес/ Извор: Б92