foto tanjugfoto tanjug

Министар енергетике Александар Антић изјавио је да је грејна сезона прошла без озбиљнијих проблема, истакавши да су све енергетске компаније 2017. годину завршиле позитивно.

Александар Антић је, гостујући у Јутарњем програму РТС-а, рекао да је Електропривреда Србије, према резултатима који се сада консолидују, у првом кварталу произвела 11,3 одсто више електричне енергије него у истом периоду прошле године и 4,1 посто више него лане.

„То су доста добри подаци… Могу да констатујем да смо сви заједно у протеклих неколико година, уз подршку целе Владе, Светске банке, ММФ-а, успели да направимо заиста озбиљне искораке кад су енергетске компаније у питању и потенцијално проблематичне компаније доведемо у ниво стабилне компаније“, истакао је Антић.

Како је указао, први пут у историји све енергетске компаније завршавају с позитивним финансијским извештајима своје годишње пословање „што је добро и за грађане Србије, али и дугорочно“.

Осврнувши се на протеклу зимску сезону, министар је рекао да су и топлане и остале енергетске компаније добро и успешно урадиле свој задатак, мада су, како је напоменуо, временске прилике биле релативно повољне.

„Ни у једној од локалних управа у преко 60 радова и општина који имају систем даљинског грејања није било проблема. У преносу, дистрибуцији и производњи електричне енегије апсолутно није било никаквих проблема“, навео је, указавши да су „Србијагас“ и НИС обезбедили неопходне количине гаса и мазута за топлане, а ЕПС је произвела заиста озбиљне количине енергије.

Топлане улазе у ремонте одмах по завршетку грејне сезоне 

Антић је рекао и да топлане улазе у ремонте одмах по завршетку грејне сезоне 15. априла, мада су у обавези да и након истека тог периода греју ако су температуре испод гарантованог просека.

„У ЕПС-у се сваке године раде текући ремонти свих котлова. Ове године је на ред дошао капитални ремонт блока А4 у Обреновцу, али је још важније то што имамо озбиљне иневестиције и градимо нове објекте“, рекао је министар.

Према његовим речима, у Србији у овом тренутку постоји око 7.000 мегавата за производњу електричне енергије, а гради се 1.000 нових.

Кад је реч о обновљивим енергетским изворима, подсетио је да је Србија у протеклим годинама пустила у рад више од 100 мегавата из таквих извора, а за обавезу коју имамо према ЕУ да до 2020. обезбедимо 27 одсто енергије из таквих извора, констатује да се тај план у великој мери реализује.

„Србија у овом тренутку, поред 100 мегавата које смо пустили у мрежу у протекле две до три године, има више од 500 мегавата који су у изградњи. Ове године ће између 200 и 250 мегавата из енергије ветра бити на мрежи и исто толико идуће године. Крупним корацима покушавамо да достигнемо тих 27 процената“, навео је Антић.

По његовим речима, прелазак са фосилних горива на биомасу је изузетно значајан и због екологије и због економије, а као пример је навео Прибој.

„Покушавамо да то и у другим општинама спроведемо. Планирамо да 10 топлана у Србији пређу на биомасу, што ће дати допринос достизању циља од 27 одсто“, истакао је министар.

Што се тиче реаговања грађана на планове за изградњу мини хидроелектрана, каже да разуме да грађани воде рачуна о својој околини и интересима, али наглашава да је за изградњу било које мини хидроелектране неопходно да се добије сагласност свих релевантних установа, пре свега Управе за воду, али и институција надлежних за заштиту животне средине.

„Ми смо зауставили изградњу у Пироту јер не желимо ниједну контроверзу ни око једног енергетског објекта. Водићемо одговорну политику. Свака хидроелектрана која ће се у Србији градити, проћи ће кроз озбиљан тест како утиче и на воду и на природну средину“, рекао је Антић.

Он каже и да ЕПС мора да, такође, уђе у пројекат за обновљиве изворе, подсећајући да су до сада то махом радиле приватне компаније.

„Тај пројекат је снаге преко 60 мегавата. Изузетно је значајно да ЕПС у свој портфолио стави и обновљиве изворе и снага ветропаркова“, закључио је министар, уз напомену да су кредитне линије у те сврхе најповољније и да ЕПС сама враћа сваки динар својих кредита те да то нема веза с буџетом Србије нити задужује грађане Србије.

ТопПрес/ Извор: РТС, Танјуг