Грађанима Србије сваки дан доступно је 7.200 фармацеута у 3.800 апотека широм земље, саопштили су данас из Фармацеутске коморе Србије поводом обележавања Светског дана фармацеута, који се обележава 25. септембра.

Овогодишњи слоган којим се прославља Светски дан фармацеута у Србији је „Апотеке уједињене у акцији за здравији свет“.

Поводом обележавања празника фармацеута, Фармацеутска комора Србије током септембра и октобра спроводи акцију едукације деце у вртићима, предшколским установама и школама на различите теме, јер знање и васпитање о здрављу мора да се негује од малена.

Директорка Фармацеутске коморе Србије Славица Милутиновић истакла је да фармацеути имају велико знање и користе га на најбољи могући начин едукујући младе генерације.

Навела је да је учешће у овом пројекту узело 120 фармацеута у исто толико предшколских и школских установа у скоро 60 градова и места у Србији.

„Одабране су теме у зависности од узраста деце, па смо тако за старије основце, од петог до осмог разреда, наменили предавања – ‘Психоактивне супстанце’, ‘Час апотекарства на часу историје – откриће пеницилина’ и ‘Час апотекарства на часу биологије – разлике између бактерија и вируса’. Млађим основцима и предшколцима, наменили смо тему ‘Како да порастемо здрави и снажни'“, рекла је Милутиновић.

Фармацеутска комора константно унапређује улогу фармацеута у здравственом систему, увођењем стандардизованих фармацеутских услуга у апотекама, као што је то у свим развијеним земљама света.

Циљ је да се пацијентима оболелим од различитих болести, пружи јединствена и квалитетна услуга, заснована на медицинским и фармацеутским доказима, да се побољша степен адхеренце и на крају добије бољи здравствени исход у лечењу пацијента.

Тренутно у апотекама има 500 саветника фармацеута, који спроводе четири услуге за пацијенте.

Реч је о стандардизованим фармацеутским услугама за пацијенте са астмом и дијабетесом, као и фармацеутска услуга приликом издавања антибиотика и Пост-ковид саветовалиште у апотеци.

„Сваки саветник носи беџ саветник за одређену услугу и тиме је лакше препознат од стране пацијента, који одмах поставља питања о датом здравственом проблему“, казала је Милутиновић.

Најавила је да ће се у наредном периоду број услуга у апотекама повећавати, јер је ванредна глобална здравствена ситуација Ковид-19 показала да су апотеке и фармацеути део здравственог система који одлично функционише.

Милутиновић је нагласила да су фармацеути најдоступнији здравствени радници, који својим знањем и стручношћу представљају непроцењиви ресурс у обезбеђивању правилне и рационалне употребе лекова, медицинских средстава, али и у пружању стручног савета.

ТопПрес/ Извор: Танјуг