Први контигент вакцина произвођача АстраЗенека преко Ковакс механизма данас стиже у Србију, саопштило је Министарство за европске интеграције.

Авион, којим ће бити допремљене вакцине, слетеће око 20 часова на аеродром “Никола Тесла“, а дочекаће га министарка за европске интеграције Јадранка Јоксимовић.

Дочеку ће присуствовати и шеф политичког сектора Делегације Европске уније у Србији Дирк Лоренц, заменик директора Светске здравствене организације (СЗО) др Менгисту Абебауеху Асефа и директорка Уницефа у Србији Дејана Костадинова.

Директор канцеларије СЗО у Србији Марјан Ивануша изјавио је раније да се нада да ће прве вакцине из Ковакс система у Србију стићи почетком априла.

Он је рекао да се Ковакс систем, успостављен да би се вакцине обезбедиле и сиромашнијим земљама, суочава са истим мањком вакцина као и поједине државе, али да СЗО има циљ да вакцинама из тог програма до краја године вакцинише 20 одсто светског становништва.

Србија би у првој половини 2021. године из механизма Ковакс требало да добије 345.600 доза вакцине АстраЗенека, објављено је почетком фебруара у првој прогнози Алијансе за вакцине Гави.

ТопПрес/ Извор: Танјуг