У Србији је од јуна доступна вакцина против ХПВ-а, главних изазивача рака грлића материце. Наша екипа недавно је боравила у Холандији, у фабрици у којој се производи вакцина против хуманих папилома вируса, али где се праве и лекови против меланома коже, рака плућа, леукемије.

„На фотографији сам ја, са породицом. У болници смо, имао сам четири године, била ми је дијагностикована леукемија. Био сам здраво дете, а онда су родитељи приметили необичне црвене тачке по мом телу. Родитељи су одлучили да уђемо у клиничку студију“, испричао је о свом искуству Ајран Омс, директор клиничких истраживања из Холандије.

Своју битку је добио, а борбу против рака за друге пацијенте је наставио у фармацеусткој индустрији.

Од проналаска, до употребе нових лекова и вакцина, важна карика у том ланцу су и клиничке студије. Оне су пут којим наука и нови лек долази до пацијената.

„У овом тренутку спроводи се више од 200 студија испитивања у Европској унији. Највише за лекове у онкологији, за инфективне болести, за дијабетес, за кардиоваскуларне болести. Више од 20.000 људи учествује у студијама, а истраживања некада трају месец дана, а некада више од десет година. Циљ је безбедан и ефикасан лек“, истиче Лаура Лаучини, регионална директора за клиничке студије МСД.

„Био сам недавно у Србији, разговарао са вашом премијерком и челним људима у здравству. Импресионирала ме је њихова визија развоја здравственог система. Од увођења иновација, реформе, преко инвестирања у инфраструктуру, у нове болнице, опрему, људе, лекове. Ви сте једна од првих земаља која је набавила наш лек против ковида, и прва земља која је добила нашу вакцину против хуманих папилома вируса“, каже Сирил Шивер, председник МСД компаније за Европу и Канаду.

Производи се у фабрици у холандском граду Харлему. Одатле вакцине одлазе широм света. У процедури, од производње и дистрибуције до чувања, и употребе, не сме да буде ни најмање грешке.

Од средине јуна у Србији је доступна деветовалентна вакцина против хуманих папилома вируса, узрочника и рака грлића материце.

„Прошле недеље сам био са пријатељицом, рекла ми је да јој је потврђен рак грлића материце. Она је мојих година, ми нисмо били вакцинисани у младости. Тих дана сам посетио и Шведску. Тамо је у овом тренутку вакцинисано 95 одсто дечака и девојчица. Они су одлучили да прошире програм, и вакцинишу и популацију од 18 до 27 година. Имамо вакцину која може да спречи појаву рака“, додао је Шивер.

У Србији је до сада дато око 12.000 доза вакцине против хуманог папилома вируса. Бесплатна је за дечаке и девојчице од девет до 19 година. Штити од девет најчешћих и најопаснијих ХП вируса, одговорних за многе и малигне и бенигне болести.

ТопПрес/ Извор: РТС