ТанјугТанјуг

На електронски рецепт, који би од 1. јула требало да се уведу у целој Србији, прописано је више од 1,3 милиона терапија, а у Министарству здравља кажу да ће се папирни рецепти постепено повлачити из оптицаја до краја године и да ће од 2019. сва терапија ићи на е-рецепт, пишу „Новости“.

Електронски рецепти су у оптицају од октобра прошле године, када је прво уведен у 10 београдских домова здравља, а од 31. марта и у целој Војводини.

Око функционисања новог начина издавања лекова, међутим, код пацијената постоји много недоумица, наводе „Новости“ у издању од недеље.

Министарство здравља и апотекарске установе свакодневно добијају велики број захтева пацијената за тумачење режима е-рецепата који би од 1. јула требало да се уведу у читавој Србији.

„До краја априла, за период од два до шест месеци лечења, прописане су 1.322.682 терапије, и то на 18.981.007 е-рецепата“, објашњавају у Министарству здравља.

Са е-рецептом сада је, према подацима Министарства здравља, „покривено“ 65-70 одсто домова здравља и апотека у Србији, односно укупно 96 установа примарног нивоа здравствене заштите Србије. До краја јуна би на нови начин прописивања и издавања терапије требало да пређу и сви остали.

„Папирни рецепти постепено ће се повлачити из оптицаја до краја године и од следеће ће сва терапија ићи на е-рецепт“, кажу у Министарству здравља.

ТопПрес/ Извор: Танјуг, Вечерње новости