tanjug-

Дозвола за улазак у шенгенски простор коштаће седам евра, уколико се са тиме сагласи Европски парламент. Ова одлука би требало да ступи на снагу 1. јануара 2021. године, сазнају „Новост” у Бриселу.
ЕУ се тренутно налази у процедури усвајања система ЕТИАС (Европски систем за путне информације и одобрења). Комитет Европског парламента за грађанске послове, правосуђе и унутрашње послове (ЛИБЕ) потврдио је одлуку амбасадора земаља чланица ЕУ који су у среду одобрили садржај нацрта овог документа.

Нова правила важиће за све држављане оних земаља којима није потребна виза за улазак у шенгенски простор. Реч је о шездесетак држава, а међу њима је и Србија. Иста правила примењиваће се и на грађане САД, Аустралије или Јапана. Регистровање ће се обављати преко интернета, а одговор ће стизати у року од 96 сати. Дозвола ће важити три године, или краће уколико пре тога истиче рок важности пасоша.
Овај систем је осмишљен да би се ојачала безбедносна правила, по угледу на Електронски систем путничке дозволе (ЕСТА), која од 2009. године важи у САД. На овај начин, европске власти знаће ко улази на шенгенску територију, а биће од користи у спречавању тероризма, криминала и других кршења закона, укључујући и прекорачења дозвољеног времена боравка.

У Бриселу наглашавају да није реч о „поновном увођењу виза“, већ само о одобрењима из безбедносних разлога која би требало да се издају аутоматски. Америчко искуство показује да се веома малом броју путника не одобри боравак, свега 0,1 проценту, а у ЕУ намеравају да слично поступају.
У безвизном систему се ништа не мења. Грађани Србије на територији коју покрива Шенгенски споразум могу да бораве три месеца без виза у року од шест календарских месеци.
Европска комисија је предлагала да цена трогодишње дозволе с неограниченим бројем улазака износи пет евра, Европски савет је тражио 10, па је цена од седам евра у нацрту документа преговорима утврђена као компромисно решење.

Чланице Шенгенског споразума су Аустрија, Белгија, Грчка, Данска, Естонија, Исланд, Италија, Летонија, Литванија, Лихтенштајн, Луксембург, Мађарска, Малта, Немачка, Норвешка, Пољска, Португалија, Словачка, Словенија, Финска, Француска, Холандија, Чешка, Швајцарска, Шведска и Шпанија.

ТопПрес/ Извор: Новости, Г. Чворовић