Горњи Милановац – Повереницa за заштиту равноправности Бранкица Јанковић посетила је Горњи Милановац, где је после састанка са председником општине Дејаном Ковачевићем, са којим је разговарала о унапређењу равноправности грађана у овој општини, а посебно већем учешћу жена у власти на локалном ноивоу, отворила изложбу „С мотивом на пут“.

Председник Општине Горњи Милановац Дејан Ковачевић истакао је важност овог састанка јер су на њему сагледани сви аспекти, и са општинског и са државног нивоа, у циљу елиминисања дискриминације у друштву.

„Разговарали смо о два пројекта која ћемо заједно покренути, а договорили смо се и о чешћим посетама у априли и мају”, казао је Ковачевић.

Он је говорио и о родној равноправности у Горњем Милановцу и фактору одлучивања, односно колико су жене укључене у процес одлучивања на територији општине.

„Морам да кажем да је то за сада на завидном нивоу али ми желимо увек то да унапредимо. Заменик председника општине је жена а и од 13 чланова Општинског већа три су жене. Увек имамо глас жена и желимо да се он чује у свим општинским структурама. У парламенту је законски да 30 одсто листе чине жене. Толико имамо колегиница одборница, она има своју мрежу и редовно се састају као женска парламентарна мрежа и учествују на националном нивоу у пројектима. У наредном периоду је на нама да охрабримо жене да буду још више укључене, иако оне и сада то јесу, али по мени недовољно. Требало би да што више буду укључене у процес одлучивања, није битно да ли је то кроз политичке странке или невладине организације, сасвим је свеједно”, рекао је Ковачевић додајући да ће неки пројекти бити и на ту тему.

Повереницa за заштиту равноправности Бранкица Јанковић и председник општине Горњи Милановац су се између осталог договорили да унапређење равноправности антидискриминаторним одредбама али и спречавање дисркиминације је прича о бољем квалитету живота.

„Радићемо на заједничком пројекту, обука свих запослених у порталима јавног гласа и свих оних који долазе у контакт са грађанима, како треба једнако поступати са свим грађанима. Често нам се деси у пракси да се наиђе на случај дискриминације који није био намеран, са овог аспекта кривица није да ли сте имали намеру ако сте погрешили, али често људи погреше зато што не знају. Не знају шта тачно значи једнак третман свих суграђана. А једнак третман је нешто што можемо да урадимо одмах за нашу Србију, а не кошта ништа. Бити обучен да поступате једнако када вам долази грађанин коме је потребна новчана социјална помоћ или директор Кока коле је велика уметност. Ето то је нешто што треба заједнички да урадимо. Договорили смо један заједнички пројекат и у оквиру културе и једну представу која говори о спречавању дискриминације наших најстаријих суграђана под називом `Колико имате година`, рекла је Јанковић.

Председник Општине Горњи Милановац, Дејан Ковачевић и Повереницa за заштиту равноправности Бранкица Јанковић, фото: РИНА

Иначе, изложба „С мотивом на пут“ је дело две младе фотографкиње Камиле Банач и Марине Русић, и она симболизује одлазак младих на школовање и рад у иностранство на који се увек носи неки мотив који подсећа на завичај.

Повереница је рекла да су ова изложба и истоимени пројекат важни и због међугенарацијске сарадње јер су све експонате израдиле пензионерке, али и због јаке емотивне поруке коју ти мотиви носе.

Јанковић је истакла да је најбоље што за младе може да се учини да им се не приказује слика безперспективности.
„Ми смо ипак патријархално друштво. Наравно, измењени су начини понашања, постајемо све више зрелије и савременије друштво које на другачији начин гледа на улогу жене, али то није довољно јер тај вишевековни патријархат инхибира и ствара жени унутрашње препреке. Многе од њих врло предано раде, али се не осећају довољно сигурно да изађу у јавни живот“, рекла је она.

Напредак читавог друштва па и жена није само економско питање, већ и питање културног и духовног напретка, закључује повереница.

Изложба „С мотивом на пут“ претходно је организована и у Фиренци и Вићенци.

ТопПрес/ РИНА