FOTO TANJUG/ JAROSLAV PAP FOTO TANJUG/ JAROSLAV PAP

Против „афричке куге“ нема лечења ни вакцинације, а заразну болест свиња треба озбиљно посматрати јер изазива велике економске штете и веома ју је тешко контролисати, каже Саша Остојић из Управе за ветерину.

Он је рекао да болест регистрована код мађарских свиња не угрожава живот човека, али да човек представља битан фактор у начину преношења болести.

„Велики број слуцајева и жаришта настао је због човека, односно нелегалног и неконтролисано промета меса“, рекао је Остојић за РТС објаснивши зашто је на снази забрана увоза меса и месних прерађевина из Мађарске.

Он је нагласио да је важно да држава предузме све мере како би се спречио унос вируса у нашу земљу и подсетио да су Управа за ветерину и Министарство пољопривреде 2014. године донели уредбу о забрани увоза свих живих пошиљки и производа свињског порекла који нису, како наводи, третирани на одговарајући нацин због чега представљају ризик.

„Ова забрана подразумева јачу контролу на граничним прелазима и издавање сертификата, односно дозвола за увоз таквих производа“, казао је Остојић.

Према његовим речима много већи фактор ризика представља шверц производа неконтролисаног порекла, па чак и хране намењене за личну потрошњу путника у прекограничном промету.

Остојић наводи да су Управа царина и гранична полицију предузели низ активности како би се успоставио континуинирани надзор на граничним прелазима.

„Примарна сврха тих мера није кажњавање него да се укаже на велики ризик који сада постоји“, указао је Остојић.

Додао је да је подизање свести узгајивача свиња је од суштинске важности као нешто што представља опште биосигурносне мере.

„Добра фармска пракса је важна да би се спрецило ширење болести у Србији“, рекао је Остојић.

Он је навео да заразна болест потиче са афричког континента, али да је деценијама присутна у Европи, посебно у Источној Европи.

ТопПрес/ Извор: Танјуг