Вакцинација против сезонског грипа посебно је важна ове сезоне када имамо пандемију другог смртоносног вируса – вируса корона ( SARS-CoV2 ), јер би они заједно могли да „оборе“ здравствени систем, каже имунолог Срђа Јанковић.

Он је за Танјуг појаснио да је вакцинација против сезонског грипа важна сваке године, да грип није безазлен као што се мисли, већ да је у питању болест која односи људске животе.

„Сада када имамо пандемију и другог смртоносног вируса, још је важније да се спроведе што боље превенција против грипа, да се што већи број људи вакцинише, посебно из ризичних група, да не бисмо имали кумулативни ефекат два смртоносна вируса“, навео је он.

Како каже плаши га да би два вируса заједно могла да оборе здравствени систем.

„Када имамо две епидемије које су активне, једна ће отежати борбу са другом, црпеће нам ресурсе и због тога је јако важно да се вакцинације спроведу“, нагласио је он.

Оцењује да је епидемиолошку ситуацију у Србији, што се тиче вируса корона, повољнија него у земљама региона и земљама Европе, али да се повећава број оболелих.

„Пораст броја оболелих се већ региструје и сви заједно и солидарно треба да спроведемо мере које су на снази. По потреби ће оне бити и пооштрене. Мере које су данас донете су корекције постојећих, суштина остаје иста – дистанца, маске, хигијена и дезинфекција“, навео је Јанковић.

Он је нагласио да је у школама спорадично заражавање међу децом и да није дошло до преношења вируса у „значајној мери“, те да није неопходно да школе у потпуност обуставе рад.

„Мере се у школама спроводе и то добро функционише. Уколико се у одељењу појави више од једног зараженог ученика, то одељење прелази на наставу на даљину. Вируса у школама има и треба водити рачуна о томе, али још увек опасност по здравље ученика и по погоршање епидемиолошке ситуације није таква да бисмо размисљали о томе да би настава била потпуна на даљину“, нагласио је он.

Наглашава да се тај модел у школама показао као веома ефикасан и да ће наставити да га спроводе и даље.

Подсећа да је снази забрана окупљања у затвореним просторима, где на једном месту не може да буде више од 30 људи.

„Ако се ситуација буде погоршавала можда ће и 30 бити велики број, можда ћемо морати да смањимо тај број. Када би се све мере које су на снази спроведиле могли би да сузбијемо раст броја оболелих, да криву заравнимо и сачувамо људске животе и здравствени систем“, навео је Јанковић.

Што се тиче отвореног простора, неопходно је да се држи дистанца и носе маске.

„Сви који се налазе у масовнијем друштву, а не поштују превентивне мере доводе до великог ризика преношења вируса и до феномена тзв. суперпреносиоца када једно особа симултано зарази велики број људи“, нагласио је Јанковић.

Маске су обавезне у јавном превозу и та мера се поштује, навео је он и додао да јавни превоз није постао главни фактор ризика за преношење вируса.

Мера епидемиолошког надзора за грађане Србије који се враћају из иностранства функвционише добро, каже Јанковић.

Упитан да ли ће бити додатног пооштравања мера за улазак у Србију он је рекао да ће то зависити од ситуације.

За улазак странаца у Србију остаје обавезан је PCR тест.

ТопПрес/ Извор: Танјуг