Јавни конкурс Министарства одбране за добровољно служење војног рока биће на снази током целе године, а новчана примања за оне који се пријаве износиће око 46.000 динара, рекао је данас представник тог министарства, потпуковник Зоран Филиповић.

Филиповић је за Танјуг подсетио да је конкурс расписан у октобру прошле године, те да се могу пријавити сви заинтересовани кандидати, оба пола, од 19 до 30 година, који имају држављанство Србије

„Најважнији бенефит је оспособљавање за руковање са наоружањем и војном опремом оних који су се пријавили за добровољно служење војног рока. Њима је током служења обезбеђена одећа, исхрана, смештај и новчана примања која тренутно износе око 46.000 динара“, рекао је Филиповић.

Потпуковник је објаснио да се пријава може учинити на три начина.

„Први је у касарни у месту свог пребивалишта, други путем е-управе Србије и трећи на шалтерима предузећа Пошта Србије“, истакао је Филиповић.

Додаје да добровољно служење војног рока траје шест месеци у оквиру гарнизона Сомбор, Ваљево и Лесковац.

„Након месец и по дана основне обуке, сходно специјалности за коју су регрутовани, добровољци се упућују у центре за обуку специјалности који се налазе у Батајници, Крушевцу, Пожаревацу, Горњем Милановцу и Нишу. После три месеца обуке они се упућују у јединице Војске Србије где приступају колективној обуци и укључују се у живот и рад јединица. Обука је интересантна, динамична и занимљива“, навео је он.

На питање колико су девојке у Србији заинтересоване за пријаву, Филиповић истиче да је проценат жена исти као и претходних година.

„Наравно да се могу пријавити и припаднице лепшег пола, проценат жена који се пријави је стабилан и он последњих пар година износи 20 одсто“, закључио је Филиповић.

ТопПрес/  Извор: Танјуг