Поводом великог српског верског и народног празника Видовдана, Њ.К.В. Престолонаследник Александар упућује честитку Његовој Светости Патријарху српском Г. Порфирију, Српској православној цркви и свим грађанима Србије.

„Наша национална историја је веома богата, са толико важних датума и значајних догађаја. У мноштву важних успомена из наше прошлости, Видовдан је без икакве сумње један од дана који се издваја по свом значају и симболичкој снази за наше национално биће и идентитет.

На данашњи дан наша црква и верници прослављају Светог мученика кнеза Лазара и свете српске мученике, јунаке нашег народа који су бранили нашу отаџбину у Косовском боју 1389. године. Они су пали на бојном пољу, са високим идеалима и врлинама истинске моралности, поштења и части, дубоко урезаним у њихове умове и срца. Одабир Кнеза Лазара, одлука за Царство небеско уместо Царства земаљског, дефинисао нас је као народ у свим вековима који су уследили. Тај избор Светог Кнеза само је потврда пута којим су већ ишли сви наши витезови и владари пре њега – Немања, Стефан и сви други који су водили наш народ у данима славе, каже се између осталог у саопштењу за медије. 

То је нешто што нас обавезује и данас. Косовски завет и витешки кодекс који су нам Кнез Лазар и његови мученици оставили, путоказ су за народ Србије и у данашњем времену. То је оно што нас је вековима водило кроз многа искушења и изазове. Током свих тешкоћа, наши преци су остали верни високим идеалима и чојства и јунаштва. Зато желим да овај свети дан протекне у миру, јединству и доброј вери. Српски народ данас мора да буде више уједињен него икада. Морамо да волимо своје породице, нашу Србију и свој народ и да увек у молитвама помињемо све пале хероје који су дали животе за отаџбину и наше идеале кроз прошла времена. Живела Србија!“, изјавио је овом приликом Њ.К.В. Престолонаследник Александар.

ТопПрес