Топола – Виногради Горана Ђоковића, стрица нашег чувеног тенисера Новака,  смештени су у срцу Србије, такозваној Српској Тоскани где се налази на стотине хектара винограда и на десетине винарија. Само у Липовцу, налази се осам винарија а у најави је још неколико у наредном периоду, јер се засади под виновом лозом интензивно шире. Добра клима, велики број сунчаних сати и специфична ружа ветрова чине да грозд буде изузетно сладак па се управо на овом месту праве и најквалитетнија вина у Србији.

Виногради породице Ђоковић у селу Липовац, фото: ТопПрес

Имајући све ово у виду, породица Ђоковић подигла је засаде у Липовцу пре седам година а прва два млада вина из ових винограда ускоро ће се наћи на полицама винотека и винским картама ресторана. Ђоковић Chardonnay 2020 – прецизног сортног мириса, са пуно зрелог воћа, диње, крушка и манга и Ђоковић Syrah 2020 – меснатог мириса, открива црно воће и мокри камен, са мало цветних тонова.

Виногради фамилије Ђоковић простиру се на шест хектара, на три су беле сорте а на три црне. Поред Шардонеа засађен је и Шираз сорта која се користи у познатим винима у источној Француској посебно се гаји у Аргентини и Аустралији. Карактерише га снажна лоза а гроздови су дугачки, тамно црне боје. Арома овог вина се познаје по траговима црног бибера, дудиња и црне рибизле, а понекад и уз трачак катрана. Ове ароме су присутне у палети најчешће заједно са траговима танина и дрвета – посебно америчког храста. Дугим одлежавањем ароме се мешају стварајући богату палету.

Фото: ТопПрес

У првој берби у продају је пуштено око 8.500 боца, док је капацитет винарије  око 60.000 литара.

ТопПрес