ТанјугТанјуг

Осми разред основне школе школске 2017/2018. године завршиће 71.661 ученик, док у средњим школама има места за 76.064 ђака, па је број слободних места већи за 6,14 одсто од броја ученика који ће завршити основну школу.

Преко те квоте у 60 школа и укупно 63 одељења има места за 1.260 ученика са посебним способностима за рачунарство и информатику. Пријављивање ученика за упис у ИТ одељења почиње данас и траје до 14. маја, саопштило је Министарство просвете.

Како се наводи, у гимназијама има 19.062 места.

У четворогодишњем школама има места за 60.640 ученика, у трогодишњим 16.106, за двогодишње школовање 242 и једногодишње 306 места. У дуалном моделу образовања има 3.507 места у око 120 одељења.

Министарство подсећа да ће од наредне школске године бити уведени нови профили:

Електротехничар за информационе технологије, Техничар за ловство и рибарство, Техничар грејања и климатизације, Ливачки калупар, Бродомонтер, Електромонтер мрежа и постројења, Оператер основних грађевинских радова, Оператер у прехрамбеној индустрији, Цвећар – вртлар, Електротехничар рачунара, Електротехничар енергетике.

Уводе се и профили: Возач моторних возила, Техничар друмског саобраћаја, Туристичко-хотелијерски техничар, Грађевински техничар и Техничар за компјутерско управљање машина.

Образовни профил Туристичко-хотелијерски техничар замениће досадашњи образовни профил Туристички техничар, образовни профил Грађевински техничар замениће образовни профил Грађевински техничар за нискоградњу, док ће образовни профил Техничар за компјутерско управљање машина заменити досадашњи образовни профил Техничар за компјутерско управљање, наводи се у саопштењу.

ToпПрес/ Извор: РТС