Воћњаци у добром стању, воћари очекују добар род

Воћњаци у добром стању, воћари очекују добар род

Топола – Слађан Ђорђевић из Горње Трнаве бави се воћарством скоро 30 година. Његови засади воћа  се простиру на површини од око шест хектара а највише је заступљена јабука.

„Имам засаде брескве, трешње, кајсије, шљиве, вишње. Јабуку сорте Ајдаред, Јонаголд, Чадел, Глостер, Грени смит. Неке воћне врсте су у пуном цвету неке су у фази пред цветања, прскања су увелико почела и обрада по воћњацима. Воће је у изузетно добром стању а такође и род воћа да се приметити да ће бити задовољавајући. Ипак је  рано причати о роду и квалитету, тек предстоји вегетациони  период, воће је тек кренуло“, каже за ТопПрес Слађан Ђорђевић.

Слађан обилази своје воћњаке, фото: ТопПрес

Овај домаћин обилазећи своје воћњаке закључује да нема оштећења од ниских температура, мада пролећни мразеви који се јављају ових дана ипак могу оштетити цвет воћа.

„Цветни пупољци воћака спадају у органе најосетљивије према мразу и често могу делимично или потпуно измрзнути, нарочито код кајсија, неких шљива, бресака. Остале воћне врсте касније улазе у фенофазу цветања, па према томе и ређе им измрзавају цветни пупољци. Од почетка кретања вегетације па до заметања плодова код воћака могу од мраза страдати неотворени цветови, отворени цветови и тек заметнути плодови. Једино што можемо да предузмемо у таквим ситуацијама је задимљавање, то је  код нас најчешћи вид заштите јер је и најједноставнији. Могу се палити било какве природне материје које су влажне и дају густ дим“, рекао је Слађан.

Слађан хемијски третира своје засаде јабуке, фото: ТопПрес

Резидба је обављена како каже наш домаћин једва, јер су воћари због не продате јабуке и тешке године у проблему да покрију све трошкове.

„Продаја воћа је  била никаква и воћари су у проблему јер дневница резидбе кошта  око 30 евра. Ниска цена јабуке и велике количине које су остале у хладњачама, као и град који нас је покосио направили су нам огромне губитке. Ја сам своје воће у прошлој години продао и то једва,  цена јабуке је била од три динара до 15 динара, што је забрињавајуће и жалосно. Јабука за индустријску прераду је била од три до седам  динара а за конзумну употребу од 10 – 15 дин на нашем тржишту. За извоз је баш мала количина продата из разлога што је град нанео велике штете и нисмо имали квалитет који се тражи приликом извоза“, мишљења је Ђорђевић.

Велике количине јабуке још нису продате, фото: ТопПрес

Он је похвалио акцију локалне самоуправе која има за циљ да противградним мрежама сачува засаде воћа, ипак сматра да им то неће помоћи.

„Шта ће нама противградна мрежа кад немамо ни тржиште ни нормалну  цену воћа. Која је сврха покривати воће а не може да се прода и нема коме да се прода. Тренутно у воћарству нема перспективе никакве, хладњаче су пуне јабука а коме треба јабука кад стигне јагода и трешња. Сви смо видели у протеклим годинама да се увози воће из других држава а ми имамо исто то воће и не можемо да га  продамо“, закључује Ђорђевић.

ТопПрес

KOMENTARI