Председник Србије Александар Вучић издао је данас наредбу да се подигне борбена готовост Војске Србије на највиши степен, сазнаје Танјуг. Министар одбране Милош Вучевић изјавио је да се припадници Војске Србије размештају на позицијама ка административној линији, као и да Србија неће дозволити нову „Олују“.

Председник и врховни командант Александар Вучић потписао је наредбу о подизању борбене готовости јединица Војске Србије на највиши ниво, и наредио им хитан покрет у правцу административне линије са Косовом и Метохијом.

Министар одбране Милош Вучевић је потврдио да је Вучић потписао наредбу о подизању борбене готовости и додао да је ситуација на КиМ драматична.

„Све оно на шта је председник Вучић упозоравао данима и недељама да Приштина срља даље у ескалацију и спровођење терора над српском заједницом пре свега на северу КиМ и скретао пажњу међународној заједници и посредницима у дијалогу између Приштине и Београда се, нажалост, показало тачним“, рекао је Вучевић за ТВ Пинк.

Вучевић је истакао да је Војска Србије започела активности по наредби председника Вучића.

„Неко мора да разуме да оно што Аљбин Курти ради води нас ка црвеним линијама, води нас ка потпуном колапсу дијалога, води нас ка деескалацији на терену“, рекао је Вучевић.

Вучевић је поручио да ће Министарство одбране, односно Војска Србије спровести наредбу председника Републике и урадити оно што се очекује од Војске Србије бити тамо где је најтеже и бранити слободу и независност Републике Србије, слободу свих њених грађана, право на живот, право на имовину свих њених грађана.

Министар је поручио Србима на КиМ да, колико год је ситуација драматична и напета, максимално буду смирени, у смислу да не наседају на провокације, да не дозволе да се одигра сценарио где би они били приказани као неке криминалне групе или хулигани, јер је јасно да се проводи институционални терор на територији КиМ против српске заједнице.

„Хоће да спроведу до краја етничко чишћење пре свега те компактне српске заједнице на северу КИМ, да не уђемо у тај мод да смо ви вечито криви и да истовремено на достојанствени начин бранимо права и слободе на КиМ“, рекао је Вучевић.

Вучевић је прокоментарисао и да зато данашњи скуп испред Народне скупштине мора да буде снажна порука јединства и да је доста подела.

Вучевић: Војска Србије се размешта на позицијама ка административној линији

Министар одбране Милош Вучевић изјавио је да се припадници Војске Србије размештају на позицијама ка административној линији, као и да Србија неће дозволити нову „Олују“.

„Нешто пре 14 часова, начелник Генералштаба Војске Србије издао је даља наређења да јединице Војске Србије заузму одређене позиције које су дефинисане у складу са нашим плановима одбране, стратешким плановима, а даље и оперативно-тактичким дејствовањем Војске Србије, све у циљу заштите суверенитета Републике Србије и њених грађана“, рекао је Вучевић за РТС.

Додао је да војска заузима своје позиције које су у војним документима одређене као позиције Војске Србије у оваквим ситуацијама.

Истакао је да је у току покушај заузимања свих општина на северу КиМ од стране апсолутно нелегитимних и нелегално изабраних такозваних општинских руководстава, а под патронатом такозване косовске полиције, односно полиције специјалних јединица Приштине.

Министар је реакцију Еулекса окарактерисао као благу, а Кфора као „доста смушену“.

„Војска Србије је у контакту са Кфором и очекујемо да Кфор буде далеко више ангажован на терену и гарантује безбедност, слободу и људска права свим грађанима који живе на територији покрајине“, навео је Вучевић.

Он је истакао Еулекс и међународна заједница, а пре свега Кфор, треба да се покажу у пуном капацитету и да не дозволе да се настави прогон Срба на КиМ.

„То што ће неко да објашњава и да упозорава обе стране, и да им је жао због не знам каквих догађаја, ми немамо времена да слушамо те бесмислене просте технолошке фразе и објаве. Треба да видимо шта на терену треба урадити да спречимо даљу ескалацију. Србија је максимално посвећена наставку дијалога, не желимо ескалацију сукоба, не желимо никакве ратове, не играмо се разних игара“, рекао је Вучевић.

Министар одбране је истакао да Србија неће дозволити никакву нову „Олују“.

„Нема Бљеска, нема 17. марта 2004. године. Нећете покупити преостале Србе и потрпати у тракторе и послати ка централној Србији. Ако је то циљ, а по мени јесте, морате знати да ће Србија наћи адекватан одговор, пре свега политички, а не искључујем ни неки други одговор који ће бити адекватан опасности која прети за нашу државу и наше грађане, свакако водећи рачуна да по готово сваку цену чувамо мир“, поручио је Вучевић.

Додао је да је Београд у сталној комуникацији са Кфором и међународним посредницима, те да врши политички и дипломатски притисак да се сви дозову памети и утичу на премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија.

Говорећи о црвеним линијама за Србију, Вучевић је поручио да је црвена линија ако неко крене да убија Србе, ако неко крене да им упада у куће, да их протерује, угрожава имовину и децу.

„То би требало да буде црвена линија за цео цивилизовани свет“, рекао је Вучевић.

Истакао је да је у наредним данима преко потребно национално јединство, али да то не значи да немамо право на различита политичка мишљења, вишестраначје и политички плурализам.

„Али он не сме да уништава или угрожава државну стратешку позицију у односу на виталне националне интересе. Немамо право да се понашамо као политички неодговоран и неозбиљан народ, закључио је Вучевић.

ТопПрес/ Извор: Танјуг