foto-tanjug-tanja-valin

Ове године ће за суфинансирање мера популационе политике бити издвојено 500 милиона динара бесповратних средстава које ће користити 61 општина у Србији.

Министарка без портфеља задужена за демографију и популациону политику Славица Ђукић Дејановић потписала је уговоре о додели средстава и истакла да је издвојена сума четири пута већа у односу на прошлу годину, а да је највише новца, готово 306 милиона динара, намењено за адаптацију и санацију објеката предшколских установа и игралишта.

За набавку механизације и опреме за започињање сопственог посла за младе брачне парове опредељено је 79 милиона динара, а за побољшање услова на гинеколошким одељењима биће набављено седам ултразвучних апарата, као и 13 возила за потребе патронажних служби у вредности од 60 милиона динара.

Такође, у 14 локалних самоуправа суфинансираће се оснивање или оснаживање саветовалишта за труднице и за репродуктивно здравље, школе родитељства и саветовалишта за младе у висини од 25 милиона динара, а 16 милиона динара намењено је изградњи кућа и станова за младе брачне парове.

Упитана за одредбу Закона о финансијској подршци породицима са децом која предвиђа да породиља месечно може од државе да добије надокнаду у висини од највише три просечне месечне плате, што значи да оне жене чија зарада прелази тај износ неће добијати разлику, Ђукић Дејановић је рекла да закон предвиђа мере на националном нивоу које локалне самоуправе могу да модификују.

„Локалне самоуправе увек имају могућнот да сет мера које смо предложили на националном нивоу допуне сопственим средствима“, рекла је министарка и апеловала на челнике локалних самоуправа да „награде“ жене које имају високе зараде, а желе и да оснују породицу.

Како каже, добар пример су средства за биомедицинску потпомогнуту оплодњу где држава издваја новац за три покушаја до 42. године, док су многе јединице локалне самоуправе увеле своје програме подршке и финансирају четврти покушај из својих средстава.

Јавни позив за доделу средстава расписан је 25. маја ове године, а прошле године је за суфинансирање мера популационе политике било издвојено 130 милона динара које је користило 15 општина.

Ђукић Дејановић је навела да је број живорођене деце у 2017. години био 64.897, што је за неколико стотина више у односу на 2016. годину „која је била најлошија од када се врше мерења“.

Број умрлих у прошлој години у Србији је 103.722, а природни прираштај износи 38.828 и најнижи је икада.

„Најстарија нација у Европи“

Према њеним речима, просечна старост у Србији је 43 године, што нас чини седмом најстаријом нацијом у Европи.

Министарка је додала да је због свих наведених чињеница, усвојена нова стратегија за подстицање рађања која има два нова елемента, унутрашњу политику миграција и бригу о старима.

Подсетила је на мере финансијске подршке државе, која за свако треће и четврто дете обезбеђује месечно 12.000, односно 18.000 динара до 10 године живота, као и на меру усклађивања рада и родитељства у сарадњи са Привредном комором Србије у оквиру које ће од септембра компанијама које излазе у сусрет родитељима бити додељени сертификати „Најбољи пријатељ породице“.

На јавни позив за доделу средстава стигла је 71 пријава коју је поднело 119 општина, будући да су се неке пријављивале појединачно, а неке удружено.

За суфинансирање изабрана је 61 локална самоуправа, а председница општине Оџаци Латинка Васиљковић рекла је да ће добијена средства уложити у школу за труднице, подршку материнству, дневни боравак као кутак за међугенерацијску сарадњу, едукације, представе у пожоришту на српском и мађарском језику…

Градоначелник Краљева Предраг Терзић рекао је да ће један део новца потрошити на изградњу новог вртића који ће примати готово 100 деце, а други део на изградњу павиљона за децу на планини Гоч, што је инвестиција вредна 65 милiона динара.

Градоначелник Пирота Владан Васић рекао је да тај град издваја више од 60 милиона динара из градског буџета за подстицање рађања, а да ће новац добијен од државе искористити за проширење највећег градског вртића чији ће капацитет тако бити повећан са 300 на 420 деце, те више неће бити листе чекања.

Међу 61 локалном самоуправом које ће бити суфинансиране, 14 је у Војводини, 21 у региону Шумадије и Западне Србије и 26 у Јужној и Источној Србији.

ТопПрес/ Извор: Танјуг