foto tanjug

Упркос забрани увоза меса у Србију због појаве болести афричке куге код северних суседа, ветеринарски инспектори запленили су и уништили у протеклих седам дана око 1.000 килограма хране, меса и месних прерађевина које су грађани унели из Мађарске у нашу земљу.

Иако је Министарство пољопривреде крајем априла забранило увоз свињског меса и производа од меса из Мађарске, а на граничним прелазима су појачане контроле ветеринарске инспекције, ипак, на пијацама у Србији могу се купити месне прерађевине из Мађарске које су у нашу земљу најчешће ушле у пртљажнику аутомобила.

„Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде је у сарадњи са Царинском полицијом и Управом полиције спровело више заједничких контрола и више од тону робе је одузето у последњих недељу дана“, каже начелник Ветеринарске инспекције Зоран Ивановић.

Ситуација у Мађарској, што се тиче афричке куге, тренутно је под контролом, објашњава Ивановић за Танјуг, али је недавно Ветеринарска инспекција у Србији добила информацију да се на североистоку Мађарске појавио још један случај афричке куге.

„Ветеринарска инспекција не може бити присутна у свако време и на сваком месту и зато је сваки потрошач уствари инспектор који може да сугерише ветеринсрској инспекцији ако постоје неки проблеми“, каже Ивановић.

У Србији, напомиње, нема назнака да би болест могла да се појави, али апелује на грађане да храну, посебно сада у летњим месецима, купују само на местима која су под контролом инспекција и где се храна чува у расхладним витринама.

Објашњава да заплењена храна у Србију није дошла илегалнима каналима већ је превезена колима, те апелује и на царинске службе да појачају надзор над возилима која улазе у нашу земљу.

У Ветеринарској инспекцији објашњавају да се живинско месо, како у продавницама тако и на пијацама, мора чувати на температури од два степена, храна животињског порекла (месне прерађевине, саламе, виршле…) на четири степена, а млечни производи на осам, јер, кажу, бактерије у храни која се не чува на тим температурама се умножавају на сваких 20 минута.

ТопПрес/ Извор: Танјуг