Топола – Прошлог четвртка у Тополи, започет је процес израде локалног акционог плана за одрживо виноградарство и очување пејзажа у Тополи, у оквиру Interreg Adrion пројекта ECOVINEGOALS. Процес акционог планирања координира и организује Развојни бизнис центар Крагујевац, у сарадњи са Општином Топола и Удружењем винара и винограда Шумадије, придруженим партнерима пројекта, каже се у саопштењу достављеном медијима.

Прошле недеље одржана је прва у низу од три планиране радионице са локалним актерима. Тема прве радионице била је мапирање свих значајних елемената пејзажа и средине у Тополи, потенцијалних ризичних тачака и дефинисање заједничке визије Тополе 2031. године. Учесници радионице били су представници: општине Топола (одељење за локални економски развој, одељење за пољопривреду), Агенције за рурални развој, Туристичке организације Опленац, средње школе у Тополи, Удружења винара и винограда Шумадије, винарије Владимир, локалних сеоских газдинстава и организације Развојни бизнис центар Крагујевац.

У уводном делу радионице, учесницима су се обратили и поздравили их: Председник Општине Топола, Игор Петровић, Данијела Ђокић Пантић, саветница Председника за област туризма и локалног економског развоја и Марија Стојадиновић, из Развојног бизнис центра Крагујевац.

Уводно излагање о агро-екологији и њеној примени у виноградарству дала је Марија Јаковљевић, из Развојног бизнис центра Крагујевац. У позитивној и подстицајној атмосфери, учесници радионице, њих 16, мапирали су сва значајна места и тачке у општини Топола, које имају позитивну вредност и која као таква треба укључити у акциони план за одрживо виноградарство и очување пејзажа у Тополи. Такође, на овој првој радионици радило се на дефинисању жељене визије Тополе 2031. године.

Фото: Развојни бизнис центар Крагујевац

Процес акционог планирања биће настављен током децембра 2021 и јануара 2022. године. Циљ је да се у дијалогу свих заинтересованих страна предложе акције и мере које је потребно спровести на локалном нивоу у наредних 10 година, како би се дугорочно развијало еколошки одговорно виноградарство у Тополи, очували пејзаж и животна средина, и максимално искористили јединствени потенцијали поднебља.

Поред Тополе, тренутно је у току процес израде акционих планова и у другим партнерским земљама ECOVINEGOALS пројекта: Италији, Словенији, Хрватској, Црној Гори и Грчкој. Такође у току је процес израде смерница и препорука за агро-еколошку транзицију и развој одрживог виноградарства у Јадранско – јонској регији.

Пројекат ECOVINEGOALS се спроводи уз финансијску подршку Европске уније, у оквиру транснационалног Интеррег В-Б Јадранско-јонског програма сарадње – Адрион. Пројекат се бави изазовима савремених виноградарских система данашњице и њиховим утицајем на пејзаж и околину, са основном идејом да се заштите и даље развијају виноградарске области АДРИОН региона, применом одрживих модела виноградарства. У реализацији учествује 10 партнера и 9 придружених партнера из Италије, Словеније, Србије, Хрватске, Грчке и Црне Горе. Носилац пројекта је Развојна агенција ВЕГАЛ из Италије. Развојни бизнис центар Крагујевац је одговорни партнер за имплементацију пројектних активности у Србији, наводи се у саопштењу Развојног бизнис центра Крагујевац.

ТопПрес

Фото: Развојни бизнис центар Крагујевац