FOTO TANJUG / DIMITRIJE GOLL/ bg FOTO TANJUG / DIMITRIJE GOLL/ bg

Заштита шума и пошумљавање једно је од најважнијих питања за развој руралних средина у нашој земљи, а Кина земљама централне и источне Европе предлаже заједничку борбу против последица климатских промена поручено је на данашњем међународном скупу Координационог механизма за сарадњу у шумарству између Кине и земаља централне и источне Европе (16+1) у Београду.

Отварајући данашњи скуп, министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Бранислав Недимовић рекао је да је управо тема климатских промена одабрана као једна од тема састанка у Београду где ће се заједничком изјавом потврдити важност шуме и шумарства у борби против климатских промена.

Недимовић је рекао да је сарадња у области шумарства препозната као једна од приоритетних области у оквиру процеса сарадње између Кине и земља централне и источне Европе.

„Ефикасном разменом искустава и знања између наших земља бићемо спремнији да одговоримо на постављене изазове“ рекао је Недимовић и навео да су досадашњи резултати сарадње у области шумарства у претходне три године већ видљиви

Министар пољопривреде је нагласио да је један од наших најзначајнијих наших националних задатака развој и очување руралних подручја за шта је осим пољопривреде значајна и улога шумарства те је госте позвао да сутра посете 85. међународни пољопривредни сајам у Новом Саду.

„Шуме су неопходне за опстанак људског друштва“, рекао је Недимовић те подсетио да се ових дана навршава четири године од великих поплава које су биле последица климатских промена.

Национални координатор за сарадњу у оквиру иницијативе „16 +1“ и министар енергетике Александар Антић каже да област шумарства заслужује нашу општу пажњу и да шуме као опште благо треба да заузму право место у друштву и свести људи у светлу климатских промена.

„То треба да буде у врху приоритета држава“, истакао је Антић и навео да је стално потребно унапређивати шуме како би се будућим генерацијама оставила здрава и квалитетна животна средина.

Заменик директора Државне администрације за шумарство НР Кине Лиу Дунгшенг поручио је да је неопходно продубити сарадњу на пољу шумарства између 16 држава и Кине и покренути и билатералну сарадњу између научних институција и предузећа ових земаља.

„Треба да продубимо наше оквире сарадње и сведемо их на детаље и испланирамо будуће кораке“, поручује Дунгшенг.

Напоменуо је да би у будућности „шумски туризам“ могла бити област за сарадњу две земље и позвао да српска предузећа посете у октобру сајам посвећен туризму у Гвангџоуу, на југу Кине.

Такође, рекао је, постоје велики потенцијали за сарадњу у здравственом „шумском“ туризму и поручио да је важно да се све земље учеснице овог скупа укључе у заједничку организацију заједничких сајмова и изложби.

Министар заштите животне средине Горан Триван поручио је обраћајући се учесницима скупа да је „шумарство могуће решење свих решења“ када је реч о спречавању последица климатских промена и позвао учеснике скупа да све земље направе заједнички план пошумљавања.

„На планети се бавимо већ 40 година одрживим растом, а ипак средња годишња температура расте. Најбоље време за пошумљавање је било пре двадесет година, а данас је задњи час“, напоменуо је Триван и рекао да би било добро да се читав свет угледа на Кину и њихово искуство у пошумљавању.

Државни секретар Министарства пољопривреде шумарства и прехране СловенијеМарјан Подгоршек, оценио је да је скуп у Београду важно место за унапређење сарадње међу земљама и поручио да је потребно радити на заједничком спровођењу циљева у овој области.

На крају скупа, министри и чланови кинеске делегације пустили су у рад заједнички пројекат, портал о климатским променама и шумарству  www.цхина-цеецфорестрy.орг <хттп://www.цхина-цеецфорестрy.орг> на којем су све информације о прошлим и будућим заједничким пројектима земаља „16+1“.

Састанку у Палати Србија присуствовале су делегације из 16 европских земаља (Албанија, Словенија, Хрватска, БиХ, Бугарска, Чешка, Летонија, Литванија, Естонија, Румунија, Црна Гора, Словачка, Мађарска, Пољска, Македонија и Србија) и Кине.

У оквиру овог „мини самита“ одржавају се бројни скупови на којима ће министри земаља расправљати о климатским променама и шумарству у 21. веку, а биће поднет извештај о реализацији програма рада „16+1“ за период 2016-2018.  и предложен програм рада за период 2018-2020. година.

Гости скупа ће сутра присуствовати отварању 85. међународног сајма пољопривреде у Новом Саду.

ТопПрес/ Извор: Танјуг