Трговински ланци у Србији, према прописима који су на снагу ступили још почетком године, јаја више не морају да држе у расхладним витринама, већ на температури изнад пет степени, кажу у Управи за ветерину Министарства пољопривреде и појашњавају да нема разлога за бригу да ће то утицати на квалитет намирнице јер њој највише одговара таква температура.

Начелник Одељења ветеринарске инспекције Министарства пољопривреде Зоран Ивановић каже за Танјуг да је Правилником о квалитету јаја, који је у примени од ове године, прописано да тај производ може да се чува на нижој температури од пет степени само током транспорта који је краћи од 24 сата или у малопродајним објектима у периоду краћем од 72 сата.

Правилником је предвиђено да се јаја чувају на температури вишој од пет степени.

Истиче да је Правилник о квалитету јаја ступио на снагу још 1. јануара, али да су сада поједини комерцијални ланци почели да раде маркетиншку кампању у вези тога са тим како да се чувају јаја ван расхладног система.

„Потрошачи су и раније могли да примете да су се јаја чувала у витринама где и млечни производи, чија је температура складиштења плус осам степени па практично и нема неке разлике“, навео је Ивановић.

Подсећа да се храна животињског порекла чува на температури плус осам степени, а свезе месо и производи од меса на температури од два до четири степена.

Он је додао да су многе научне студије упоређивале начине чувања јаја, на температури вишој од пет степени и собној и да се није дошло ни до каквих сазнања да је квалитет јаја погоршан, односно да хлађење утиче неповољно на квалитет.

Прецизира да нагле промене температуре утичу на кондензацију влаге на површини јаја што може да допринесе размножавању микроорганизама и да они тако лакше продру у љуску.

Ивановић указује да брига о безбедности хране почиње већ на фарми и додаје да јаја морају бити означена у складу са Правилником, те да имају и назначен рок употребе.

Истиче да су потрошачи савесни и да пријављују све случајеве када примете да нешто није у складу са прописима.

„Наше контроле су појачане услед актуелне ситуације, на терену смо сваког дана и немамо неких алармантних сазнања“, каже Ивановић.

Било је појединачних случајева када је ветеринарска инспекција повлачила храну из промета која није била безбедна или није имала податке о следљивости.

ТопПрес/ Извор: Танјуг