Чачак – Ветеринаре широм Србије већ данима уназад облива хладан зној, јер би требало да издвоје поприличну суму новца за казну за коју ни у сну нису очекивали да ће је морати платити. Све се дешава када им је на  адресу фирме стигао захтев за приступ информацији од јавног значаја који је у складу са Законом о слободном приступу информацијама од јавног значаја.

„Два грађанина из Београда са исте адресе и са истим презименом упутила су на адресе бројних ветеринарских организација, писмо са повратницом у којем се налазио захтев за приступ информацијама од јавног значаја и следећа питања написана руком:   Да ли имате потписан уговор са снабдевачем електричне енергије? Уколико имате молим да ми доставите копију истог. Да ли је по завршетку календарске 2017/2018 године остао дуг за утрошену електричну енергију. Уколико јесте колико је дуг износио? Молим да ми доставите и документ у ком се тражена информација налази о постојању и висини поменутог дуга. Начин достављања ,искључиво поштом “, рекао је за РИНУ др ветеринарске медицине Радош Раилић из Чачка.

Напомиње да у колони где пише: други подаци за контакт – није било никаквих података. Захтеви су писани од 01. до 24. децембра  2020 године.

„Ја сам лично помислио да је нека неука особа погрешила адресу и на све начине сам покушавао да на допису који ми је прослеђен пронађем било какав податак, попут броја телефона или имејл адресе, али то није било могуће. На пристигло писмо, нисам одговорио, али ни огромна већина мојих колега, јер нисмо ни слутили да се  у каталогу органа власти (укупно 11078  републичких ,покрајинских градских општинских..)које обухвата овај Закон  налази и  211 Приватних ветеринарских станица. То смо сазнали оног тренутка када су на наше адресе почели да пристижу позиви од локално надлежних Прекршајних судова да се одређеног датума у одређено време јавимо као окривљени због учињеног прекршаја из чл. 46. став 1.тачка 8. која гласи да у складу са овим чланом нисмо као органи јавне власти доставили тражену информацију у року од 15 дана од дана пријема захтева.“, каже др Раилић.

Оштећени  у складу са овим законом су грађанин из Београда мушког пола који је Раилићу послао захтев,  а у случају неких колега оштећена је грађанка женског пола, такође из Београда која је њима послала захтев.

„Напомињем  да су захтеви стигли са исте адресе и истог презимена.  За пуномоћника у овом поступку овластили су адвоката из Београда. Претрагом података за адвоката пуномоћника ово двоје оштећених,  дошли смо до података који су нас запањили. Оштећено физичко лице мушког пола као и оштећено  физичко лице женског пола су партнери у адвокатској канцеларији , у центру Београда, а њихов пуномоћник је запослен у истој канцеларији. Тада смо се обратили Ветеринарској Комори и сазнали да је око 60 ветеринарских организација у сличној ситуацији. Имајући у виду да су оштећени и пуномоћник  запослени у истом правном лицу зарадиће по свакој ветеринарској станици  по 80,000,00 динара, што је укупно ако се све сабере 143.659.57 хиљада еура.  Ако сви буду процесуирани и кажњени, по простој рачуници  њихова зарада је феноменална “, наглашава Радош Раилић.

Захтев за сада није упућен нити и једној ветеринарској  организацију у Београду, Нишу, Новом Саду, Крагујевцу већ само у мања места која се налазе у унутрашњости Србије.

„Питање је могло бити и бизарније илити и глупље. Примера ради, који таолет папир користите и да ли сте задовољни. Ако не одговоримо  – криви смо. Вероватно су желели да провере како ће проћи у провинцији. Послали су на адресе у забачену Србију и у још забаченија села. Од Лознице, Мачве, Ваљева, Мионице, преко Равне Горе до Прањана , Ракове,  па према Рашкој. Мене је ово подсетило на пут којим је и Поћорек кренуо на Србију. Убеђен сам да ће исход бити исти јер смо добили понуду да нас бесплатно брани адвокат професионалац из нашега града“, поручује др ветеринарске медицине Радош Раилић.

ТопПрес/ РИНА