Процене су да ће трећи талас епидемије корона вируса у Србији достићи пик у наредних неколико дана и да ће трајати око две недеље, каже координатор Министарства здравља за ковид Слободан Милисављевић и напомиње да је у здравственом систему велики број заражених, те да је укључивање стоматолога и лекара из приватног сектора један од начина да се превазиђе тај проблем.

Милисављевић је указао да епидемија ковид-19 у нашој земљи траје дуже од осам месеци и да је велики број заражених лекара, медицинских сестара и техничара, као и немедицинских радника што, нагласио је, намеће питање како решити проблем недостатка особља.

„Један од начина је да се укључе и стоматолози и лекари из приватног сектора. У контакту сам и са нашим лекарима у иностранству који су спремни да напусте посао и да се врате да помогну здравственом систему“, рекао је Милисављевић за ТВ Пинк.

Навео је да је у трећем таласу већи број пацијената са умерено тешком и тешком клиничком сликом.

„Велики број пацијената на ногама дође у болницу, а после дан-два њихово стање се погорша, чак и када се јаве на време““, рекао је Милисављевић.

Нагласио је да је вакцина једини лек за заустављање епидемије, а да су до појаве проверене вакцине епидемиолошке мере једини начин да се инфекција ковид-19 смири.

ТопПрес/  Извор: Танјуг