foto printskrin foto printskrin

На данашњи дан, пре 73. године, у Београду је основано Спортско друштво Црвена звезда, један од симбола српског спорта.

Иницијативу за оснивање Спортског друштва Црвена звезда покренуо је Градски одбор Уједињеног савеза антифашистичке омладине Србије из Београда 1945. године, са циљем да буде састављено од разних спортских секција.

На седници Иницијативног одбора дуго се дискутовало око имена, предлагало се Торпедо, Младост, Ударник, Локомотива.

Слободан Ћосић и Зоран Жујовић изнели су предлог Црвена звезда и сви су се сложили, пре него што је 4. марта 1945. године у великој дворани старог ДИФ-а у Делиградској 27 основано Омладинско фискултурно друштво Црвена звезда.
Првобитно је основано осам клубова (фудбал, кошарка, стони тенис, шах, пливање, атлетика, одбојка и веслање), а касније све више, и данас Спортско друштво Црвена звезда броји 31 клуб.

СД Црвена звезда у богатој трофејној ризници има укупно 657 пехара, међу којима је вероватно највећи успех фудбалера када су 1991. године спојили европску и светску титулу.

Једно од најтрофејнијих спортских друштава Европе у петак је званично прославило рођендан на традиционалној свечаности у Медија центру стадиона „Рајко Митић“, када су додељене награде најбољима у црвено-белој породици.

ТопПрес/ Извор: РТВ Шумадија