Бата Пироћанац већ годинама сређује папке кравама, и домаће животиње имају свог педикира

Бата Пироћанац већ годинама сређује папке кравама, и домаће животиње имају свог педикира

Горњи Милановац – Оно што су маникири и педикири за људе то је Бата Пироћанац за краве. Кад код ових домаћих животиња „догори до ноктију“ тада је у штали главни лик управо он. И док козметичари користе фин алат, Бата у својој торби носи мало габаритнији алат – клешта, брусилицу и чекић.

„Често ме питају да ли се краве буне, кад им радимо око ногу. Оне осете да им чиним добро и све време буду мирне. Често папци прерасту преко, чак и око пет центиметара. Тада се оне ослањају на пету, због њихове велике тежине губе равнотежу и то их све јако боли. Кад имају тај проблем често само леже у штали и не иду на испашу“, рекао је Бата Пироћанац за РИНУ.

Бато Пироћанац, фото: ТопПрес

Мајстор Бата се овим послом бави скоро читаву деценију, а како каже занат је очима крао од старијих. Прво је своје умеће опробао на кравама у свом селу, а онда су га звали из свих делова Србије. Ни сам не зна број оних којима је дотерао папке. Једна од њих је и Цветуља, крава Љиљане Трифуновић из села Прањани код Горњег Милановца.

„То ми је омиљена крава, облизнила се скоро и штета је да је било шта боли. Већ данима није могла да иде и позвала сам Бата, јер само он је могао да реши овај проблем. Све је као руком однешено и сада ће поново моја Цветуља шетати планинским пропланицима“, каже Љиља.

Љиљана Трифуновић, фото: РИНА

Цео процес сређивања крављих папака траје око двадесет минута, Бато каже да из табана мора да се и пусти крв, како би цео посао био успешно завршен и како овим животињима више не би тгребала његова помоћ. Једном сређено – заувек сређено.

ТопПрес/ РИНА

Фото: РИНА

KOMENTARI