Ембриони ће се чувати пет година за три покушаја вантелесне оплодње

Ембриони ће се чувати пет година за три покушаја вантелесне оплодње

Парови у поступку биомедицински потпомогнуте оплодње (БМПО) убудуће ће о трошку осигурања моћи да замрзну до шест ембриона у три стимулисана покушаја вантелесне оплодње, пишу Новости.

Ембриони ће се о трошку државе чувати до пет година, сазнаје лист у Министарству здравља.

Реч је о значајном олакшању у односу на досадашње решење, по којем су имали право да замрзну такође до шест ембриона, али само из једног стимулисаног покушаја БМПО, наводи лист.

Ново упутство за спровођење лечења неплодности поступцима БМПО важиће како у шест државних гинеколошких центара, тако и у приватним клиникама, у које ће са упутом ове године моћи да оде 3.300 до 4.300 жена.

У РФЗО је Новостима речено да ће и жене које на БМПО иду пред крај старосне границе од 42 године, такође моћи о трошку државе да замрзну више ембриона на максимално пет година, али да држава после навршене 42. године неће покривати и трошкове ембриотрансфера.

Уколико су парови у једном стимулисаном поступку замрзнули ембрионе на терет осигурања, приликом пријаве за наредни поступак упућују се прво на криоембриотрансфер све док имају замрзнуте ембрионе, објаснили су у РФЗО.

ТопПрес/ Извор: Танјуг, Новости

KOMENTARI