Фирмама јефтини кредити од понедељка, газдинствима 2,6 милијарди динара

Фирмама јефтини кредити од понедељка, газдинствима 2,6 милијарди динара

„Приватна предузећа моћи ће од понедељка да конкуришу за јефтине кредите, а укупна сума новца за коју држава гарантује износи две милијарде евра“, саопштио је министар финансија Србије Синиша Мали након састанка тима за имплементацију економских мера за подршку привреди током пандемије коронавируса.

На састанку тима донета је одлука о подршци пољопривредним газдинствима којима ће бити омогућено да добију додатних 2,6 милијарди динара подршке преко Управе за аграрна плаћања Министарства пољопривреде Србије.

Обе одлуке које су данас донете биће прослеђене Влади Србије која ће их сутра усвојити.

„Две важне одуке смо донели, одлуке које смо и обећали да ћемо донети током ове недеље, а то је усвајање уредбе о примени гаранцијске шеме са пословним банкама у износу од две милијарде евра“, рекао је Мали.

Последњих пар дана, каже, економски штаб је на овим уредбама радио заједно са Народном банком Србије и пословним банкама.

Прва уредба која се односи на средства намењена предузећима сутра ће се наћи на седници Владе Србије и већ од понедељка се креће у њену имплементацију.

„То значи да ће предузећима у приватном сектору бити јефтини кредити у укупном износу од две милијарде евра за које гарантује Србија већ од понедељка“, рекао је Мали.

Друга уредба која је данас донета и сутра иде на усвајање у Владу Србије је Уредба о подршци пољопривредним газдинствима.

Реч је о додатних 2,6 милијарди динара које иду преко Управе за аграрна плаћања Министарства пољопривреде.

Економске мере се примењују на она пољопривредна газдинства која воде књиге, односно за она газдинства која раде као предузетници.

„Имате велики број индивидуалних пољопривредних произвођача који нису предузећа, управо се ове мере, 2,6 милијарди динара, односе на њих“.

На овај начин, каже Мали, потпуно је завршен правни оквир који је везан за имплементацију свих најављених економских мера државе за привреду, а које су „тешке“ више од 600 милијарди динара.

Подсећа да су прошле недеље донете уредбе за одлагање пореза и доприноса, уредба која се односи на директну новчану помоћ и исплату минималца привредницима као ону која се односи на исплату 100 евра сваком пунолетном грађанину Србије.

Прошле недеље донета је такође и уредба која је везана за Фонд за развој.

„На такав начин завршавамо комплетан правни оквир и регулативу за примену ових мера. Оно што је мени посебно драго по питању резултата који су већ до сада остварени, само у претходна два дана 83.800 предузетника се пријавило преко сајта Пореске управе за учешће у програму који је везан за ове економске мере. Ако узмете у обзир да 300.000 њих има рачун у само једној банци и да се аутоматски ове мере примењују на њих“.

Скоро 400.000 предузетника, микро, малих и средњих предузећа се већ пријавило само у ова два дана за овај програм, додао је Мали.

„Циљ економских мера било је одржавање пуне запослености, достигнутог нивоу запослености и с друге стране, подршка приватном сектору, онима којима је наша помоћ најпотребнија“.

До краја месеца сви остали имају прилику да се пријаве преко сајта Пореске управе и већ прве недеље маја ће бити исплаћен први минималац за оне који су се пријавили.

Шта привредници питају министра финансија преко Инстаграма?

Мали је одговарао данас на питања грађана и привредника која су му упућена путем званичног Инстаграм профила, а која су у вези са Програмом економских мера за смањивање негативних ефеката проузрокованих пандемијом вируса Ковид-19 и подршку привреди.

За мање од једног дана је на званичан профил министра, путем директних порука и коментара, стигло више од 2.000 порука, која се углавном односе на питања о томе да ли имају право на коришћење олакшица које су предвиђене Уредбом о фискалним погодностима и директним давањима привредним субјектима у приватном сектору и новчаној помоћи грађанима у циљу ублажавања економских последица насталих услед болести COVID-19, као и на који начин могу да се пријаве за Програм економских мера.

Министарство у саопштењу подсећа да је потребно да власници предузећа у Србији у пореској пријави коју и иначе подносе до краја сваког месеца, као датум почетка плаћања пореза ставе 4. јануар 2021. године.

У оквиру ове пореске управе постоји квадрат „1.4. датум плаћања“ у који треба да упишу 4.1.2021. године.

„На тај начин аутоматски постају део овог програма“, поручују из министарства.

Привредни субјекти у приватном сектору који иначе немају обавезу да подносе Образац ППП-ПД, односно који немају запослене, биће аутоматски пријављени на мере, без поменуте процедуре.

Када је реч о отварању наменског рачуна на који ће бити исплаћена средства у износу од 30.000 динара, привредници који имају рачуне у више банака, преко апликације на порталу Пореске управе треба да потврде преко које пословне банке желе да им се новчана помоћ исплати, односно да на тај начин отворе наменски рачун.

Уколико имају рачун у само једној банци, њима ће се по налогу Пореске управе аутоматски отворити наменски рачун у тој банци, што значи да не морају то сами да ураде, кажу надлежни.

„Након што привредници отворе наменски рачун и поднесу пореску пријаву, немају даљих обавеза“.

Подсећају грађане и привреднике да на сајту Министарства финансија www. mfin.gov.rs могу да пронађу текст поменуте уредбе, затим документ под називом „Најчешћа питања и одговори“ као и „Упутство за примену Уредбе о фискалним погодностима“, а одговори министра на постављена питања се могу пронаћи у коментарима испод фотографије на инстаграм профилу.

С обзиром на број постављених питања, на њих ће се и даље одговарати у току данашњег и наредних дана, а како би сви грађани и привредници разрешили своје недоумице.

Рок за подношење пореске пријаве је крај априла, а за отварање наменског рачуна 25. април 2020. године.

ТопПрес/ Извор: Танјуг, РТВ

KOMENTARI