Кисић Тепавчевић: Други талас могућ, али не у овом обиму

Кисић Тепавчевић: Други талас могућ, али не у овом обиму

Члан државног Кризног штаба за борбу против корона вируса Дарија Кисић Тепавчевић сматра да је у наредном периоду континуирано присуство обољења извесно, а други талас могућ, али свакако не у обиму какав је овај први.

„На основу искуства са другим коронавирусима, верује се да је лето период када не би требало да буде већих проблема са оболевањем. Мислим да се не можемо у потпуности ослонити на ово, управо због непостојања колективног имунитета“, сматра Кисић Тепавчевић.

 Саопштења из Кине говоре о могућности појаве новог таласа, указала је она.

Одговор на питање „повратка“ вируса је, истиче, комплексан и зависи од више фактора.

С једне стране, каже, ту је одговорност и дисциплина сваког појединца, од чега дефинитивно зависи број новоинфицираних након укидања рестриктивних мера које су биле на снази.

Идеално би било, истиче Кисић, да се што безболније постигне колективни имунитет, а то је прележана инфекција код бар 60 одсто популације, а могуће и више, чиме би ослабила снага вируса и могућност да он даље циркулише.

„Док не достигнемо тај проценат прокужености, очекујем да вирус буде ту међу нама“, рекла је докторка.

Физичка дистанца дала резултате упркос потцењивању

Када смо на почетку епидемије рекли да је физичка дистанца главна борба са вирусом, наишли смо на питања да ли је могуће да у 21. веку не можете да кажете ништа паметније и боље, каже Кисић Тепавчевић, истичући да се такав метод удаљавања једних од других, упркос бројним потцењивањима, показао као ефикасна мера.

„Такође, да ли нас је ова пандемија подсетила колико је важно прање руку, од почетка је суштина у нашем понашању“, нагласила је Кисић Тепавчевић.

Напоменула је да се цео свет суочио са вирусом који му није био познат и на који су сви осетљиви, али исто тако, наглашава да је чињеница да Ковид-19 више није у потпуности непознат, као и да ће се у будућности на светском нивоу радити анализе о стицању степена имунитета.

„На светском нивоу око 250.000 људи је умрло, али то је много мањи број људи него што сваке године премине од грипа, али разлика у односу на грип је та што је била толико велика брзина ширења вируса, велика осетљивост популације и податак да немамо вакцину“, рекла је Кисић Тепавчевић на ТВ Прва, уз подсецање да су сада примарне опште мере превенције.

Истакла је да сада сматра да је свима јасно да је такав приступ кључан у даљој борби са вирусом.

Како каже, садашњи ток и гашење епидемије указују да је посао добро урађен, али подвлачи да је број преминулих итекако болан за све.

ТопПрес/ Извор: Танјуг

KOMENTARI