Shopping cart

No Widget Added

Please add some widget in Offcanvs Sidebar

TnewsTnews
Вести

Појачане контроле ветеринарске инспекције

11

Ветеринарска инспекција је на целој територији Србије појачала надзор и контролу објеката који су одобрени за складиштење, производњу и промет хране, будући да високе летње температуре носе ризик по безбедност хране животињског порекла.

Посебна пажња се усмерава на објекте брзе хране, оне у којима се производи сладолед, ресторане, трговинске ланце и продајна места у којима постоје одељења за продају меса и млека, као и јавне градске пијаце, односно хале за продају млечних производа и производа од меса, јаја, рибе, саопштило је Министарство пољопривреде.

Подсећају да је само неколико сати на високим температурама довољно да се из једне бактерије у храни развије два милиона њих.

У веома кварљиве врсте хране спадају млевено месо и производи од њега, производи од јаја, нарочито мајонеза и млечни производи.

Како се наводи у саопштењу, дешава се да инспектори затекну у промету храну која се не чува у адекватним условима већ је изложена дејству повишених температура и атмосферским утицајима.

Зато упозоравају да се у периоду са високим температурама храна мора чувати на ниским температурама у такозваном “хладном ланцу”.

Инспектори предузимају мере у ситуацијама када се констатују неправилности било да се ради о пропустима у одржавању хигијене, неправилној манипулацији храном или неадекватном чувању.

Зависно од утврђених неправилности налаже се отклањање недостатака, забрањује се обављање делатности и стављање у промет неисправне хране, повлачење и уништавање на лицу места затечене неисправне хране, док се против починилаца прекршаја предузимају управне радње.

Највећа одступања и неправилности уоче се у поступцима са храном у објектима намењеним за складиштење хране животињског порекла и на тржницама великих градова.

Потрошачима се саветује да лако кварљиве производе животињског порекла купују само у објектима и продајним местима где се они чувају у расхладним уређајима, а обавезно треба проверити датум производње и рок употребе.

Сумњу у исправност хране животињског порекла грађани могу поставити већ на основу промене боје, мириса и где је могуће укуса.

У кућним условима треба одвајати сирове намирнице од куване хране, јер се микроорганизми лако преносе.

Храну би требало чувати у расхладним уређајима, обавезно добро термички обрадити пре конзумације, а у летњем периоду не препоручује се држање куване хране дуже од пет дана у фрижидеру.

ТопПрес/ Извор: Танјуг

Коментари су затворене

Читајте још

We use cookies to give you the best online experience. By agreeing you accept the use of cookies in accordance with our cookie policy.

Close Popup