Суво бело грожђе показало се као најбољи извор антиоксиданаса

Суво бело грожђе показало се као најбољи извор антиоксиданаса

Чачак – Од давнина је познато да је суво воће добар извор антиоксиданаса, материја које се природно налазе у храни и штите наше здравље од слободних радикала који оштећују ћелије. У свакодневној исхрани добра су превенција и поуздан лек за многе болести савременог доба.

Група истраживача са Природно – математичког факултета у Нишу недавно је у Чачку, током саветовања о биотехнологији на Агрономском факултету, представила резултате својих испитивања закључујући да се од седам врста анализираног воћа суво бело грожђе показало као најбољи извор антиоксиданаса, док је сува смоква најмање богат.

Они су истраживањем обухватили узорке кајсије, шљиве, смокве, бруснице, урме и белог и црног грожђа.

„За суво воће може се рећи да је ризница свега што је човеку потребно. Нека истраживања показују да суво грожђе, шљива, кајсија и брусница имају више фенола у односу на свеже примерке, а суве смокве и урме мање. Најзначајнији извори фенолних једињења, а тиме и антиоксиданаса су разни напици, црно вино, воћни сокови, зелени и црни чај, кафа, пиво, као и какао, црна чоколада, лешник, бадем, киркири, шљиве, грожње, боровнице, бруснице, купине, малине, јабуке, маслине, соја, интегралне житарице, броколи, целер…” – наводи се у том научном раду.

ТопПрес/ РИНА

KOMENTARI