Савез извиђача Србије организовао је данас у Белом Двору свечаност поводом 111. годишњице оснивања извиђачког покрета у Србији, чији је први покровитељ била Краљевска породица Србије, каже се између осталог у саопштењу за медије. 

Догађају су присуствовали чланови, пријатељи и симпатизери Савеза извиђача, а извиђачи су извели своје традиционално постројавање у част јубилеја.

Због обавеза у иностранству, Њ.К.В. Престолонаследник Александар није могао лично да поздрави госте у дому своје породице, али је на свечаности г. Предраг Марковић, члан Крунског савета, прочитао писмо у коме је Његово Краљевско Височанство навео: „Ваш рад и залагање су од великог значаја за нашу земљу и цео свет. Тако је било у прошлости, када су моји преци препознали вредност вашег покрета у време његовог настанка у нашој земљи, тако је и данас, а остаће од великог значаја и у будућности. Ваша мисија је племенита: да допринесете образовању младих, да их помогнете и охрабрите да граде бољи свет у коме се људи остварују као појединци и имају конструктивну улогу у друштву.

Веома сам срећан што знам да радите изузетно одговоран посао да научите децу како да постану бољи људи, који ће чувати природу и умети да живе у складу са њом; који ће знати да буду уједињени, да раде заједно, али и да негују и цене свет у коме живимо и да га чувају и чине бољим за генерације које долазе. Та мисија је била веома важна у прошлости, али је подједнако, а можда и још важнија данас, када се цео наш свет суочава са веома озбиљним еколошким проблемима, са глобалним загревањем и загађењем које угрожава нашу животну средину.

Учећи децу како да буду добри и продуктивни чланови нашег друштва, фокусирајући се на пуни интелектуални, друштвени, емоционални, физички и духовни развој деце и младих, доприносите да будућност наше земље буде боља и сигурнија.

А нашим драгим младим извиђачима, желим да поручим да и даље буду добри и вредни припадници нашег народа, да наставе да доприносе нашој земљи, и да буду достојни наследници оних који су основали ваш Савез.“

Савез извиђача Србије је национално удружење основано 1911. године, које окупља преко 3.000 чланова, углавном деце и омладине, са територије целе Републике Србије, организованих у 57 месних огранака и савеза извиђача. Савез извиђача Србије се бави остваривањем циљева у области неформалног образовања и васпитања деце и омладине и члан је и један од оснивача Светског извиђачког покрета, саопштено је из службе за односе са јавношћу. 

ТопПрес