Топола – Обичај је да се на селу када се тели крава позове пола комшилука, углавном јаких и способних мушкараца како би помогли приликом тељења. Али Милан Ристић из села Шуме код Тополе није позвао своје комшије, већ ветеринара који је заједно са њим отелио његову краву која је на свет донела три прелепа и здрава телета.

„Домаћини се радују када овца ојагњи тројке, можете мислити која је овде радост када се родило три телета. То је баш реткост, ја у својој дугогодишњој каријери имао сам само један случај да су биле тројке и ево сада опет. Хвала Богу све је прошло како треба, грло је било у приплодној кондицији здраво и јако што је доста допринело оваквом исходу. Код крава је у 95 одсто случајева једно теле, оних пет могу бити близанци а три телета је јако ретко“, казао је за ТопПрес Ђорђе Марковић, ветеринар који је помогао приликом тељења.

Фото: ТопПрес

Овај доктор ветерине истиче да је за животињу овај број младунаца и сам порођај јако исцрпљујућ и самим тим и ризичан, али када се споји искуство и струка онда грешке нема.

„У оваквим случајевима врло често дође до побачаја али ево код нашег домаћина све је прошло добро на обострану радост. Током тељења били смо присутни ја и власник јер је велика грешка када превише људи паметује, стручно лице треба да процени да ли је крави потребна помоћ и у ком тренутку. Углавном домаћини покушавају да помогну, ту често буде још људи и на жалост некада се само направи проблем уместо да се помогне“, објашњава Марковић.

У штали код Ристићи још је пет одраслих грла а подмладак који је стигао вероватно ће и остати на имању како би се проширио сточни фонд.

ТопПрес

Фото: ТопПрес