foto-pixabayfoto-pixabay

Грађани Србије на име дивиденди од НИС-а требало би да добију укупно 181 динар, док по овом основу од „Телекома“ очекује се укупно 267 динара. У случају да нисте продали бесплатне акције, као ни подизали новац од дивиденди сада имате 10.076 динара.

Овај износ требало би да се додатно увећа у септембру када би грађани Србије од концесије Аеродрома „Никола Тесла“ могли да рачунају на 14,6 евра по акцији бруто, односно 12,4 евра (1.465 динара). То би укупну суму увећало на 11.541 динар.

Од НИС-а за дивиденду 36,21 динар по акцијиОдбор директора Нафтне индустрије Србије предложио је да се акционарима на име дивиденде исплати четвртина прошлогодишње добити. Према очекивањима, управа НИС-а је предложила да се акционарима из прошлогодишње добити од 27,8 милијарди динара одобри дивиденда од 6,9 милијарди динара, односно 42,61 динар по акцији у бруто износу. То значи да би акционари, односно грађани по овом основу могли да добију 36,21 динар за акцију, када се одбије порез од 15 одсто.

– Што се тиче НИС-а ово је најбоља година за акционаре још од 2015. и то пре свега као последица раста цене сирове нафте што је донело већи профит компанији. НИС увек исплаћује четвртину добити као дивиденду, па инвеститори праћењем пословања компаније могу релативно лако калкулисати будуће износе дивиденди. Тренутни дивидендни принос НИС-ових акција је прилично атрактивних око 5,9 одсто -каже Ненад Гујаничић брокер „Моментум секјуритис“.

Акционари „Телеком Србија“ 11. јуна о расподели добитиНадзорни одбор „Телеком Србија“ заказао је редовну скупштину акционара за 11. јун, на којој ће бити усвојени прошлогодишњи појединачни и консолидовани финансијски извештаји, те донета одлука о расподели добити. Управа је предложила да се акционарима из прошлогодишјне добити од 14,5 милијарди динара на име дивиденде расподели 8,1 милијарда динара односно бруто износ од 10,15 динара по акцији у односу на прошлогодишњих 13,77 динара по акцији.

– Када је Телеком у питању, ове године ће акционари добити мању дивиденду с обзиром да је управа решила да за дивиденде намени тек нешто више од половине профита (наравно, ако скупштина одобри). Некада је Телеком и 75 одсто добити исплаћивао као дивиденду, и то је прилично лоше са аспекта развоја саме компаније (нема много простора за улагања). Са аспекта инвеститора највећи проблем код ове акције је немогућност транспарентног трговања, а за то је једини кривац држава која не дозвољава листирање компаније на берзи – објашњава Ненад Гујаничић.

У септембру новац од концесије АеродромаГрађани Србије од концесије Аеродрома „Никола Тесла“ могу да рачунају да ће добити 14,6 евра бруто по акцији, односно 12,4 евра нето (1.465 динара), по одбитку пореза. У случају да нисте продали бесплатне акције, као ни подизали новац од дивиденди тада можете да очекујете укупно 11.541 динара.

Очекивања су да ће се то десити у септембру, када би требало да се догоди финансијско затварање трансакције и пренос сертификата аеродромског оператера, односно почетак рада Ванси Ерпортс Србија, а тада ће бити и уплата једнократне концесионе накнаде од 501 милион евра.

– Суштина је да ће Аеродром ће приходовати бруто 501 милион евра. Треба узети у обзир пореска давања која плаћа компанија, стога је нето износ који ће припасти акционарима нешто мањи – објашњава Гујаничић.Колико још имате од бесплатних акција (ако нисте продали акције и подизали дивиденде)

Дивиденде укупно – 2.646 динара плус 181 динара од НИС, очекује се и од Телекома 267 динара

Акционарски фонд 1.700 динара

НИС (5 акција, вредност на данашњи дан) 3.600 динара

Аеродром „Никола Тесла“ 1.682 динара (једна акција) плус 1.465 динара од концесије (септембар)*

Укупно 10,076 динара *11.541 динара у септембру

ТопПрес/ Извор: Блиц, Данијела Нишавић