printscreen-prva-150 minuta

Министарка без портфеља задужžена за популациону политику Славица Ђукић Дејановић изјавила је, поводом расписивања јавног позива за доделу бесповратних средстава опшšтинама и градовима за мере популационе политике у износу од 650 милиона динара, šто је 150 милиона вишšе него 2018, да је за ову годину приоритет усклађивање рада и родитељства.

Ђукић Дејановић је у Дневнику РТС позвала све опшšтине изузев Београда, који има средства за те намене и опшšтина на Косову и Метохији да се припреме како би аплицирале за бесповратна средства од 15. фебруара до 7. марта.

Министарка је саветовала опшšтине да направе приоритете и аплицирају за неповратна средства за популациону политику и нагласила да ће моћи да добију и стручну помоћ како би аплицирање било успешšно.

– Ове године је приоритет усклађивање рада и родитељства – истакла је Ђукић Дејановић и рекла да је потребно учинити да гинеколог и педијатар буду доступнији мамама и бебама.

Она је додала да, међутим, породица није само беба и мама, већ је веома битан и партнерски однос унутар породице.

Ђукић Дејановићева је навела као један од проблема популационе политике то šто много младих одлази из земље.

– Када смо заврšшили истражžивање подаци су показали да сваки трећи студент жžели да напусти земљу, а да 76 одсто оних који су отишšли не планира да се врати у земљу, али 57 одсто оних који су отишšли жžели да инвестира своја средства и знање у Србију – рекла је министарка.

Тим за економске миграције

Наводи се да је чланица експертског тима за економске миграције, која је о овој теми говорила и на Савету за популациону политику, казала да је план да се млади задржžе, а они који су отиšшли да се мотивишšу да се врате.

Ђукић Дејановићева је рекла да ће министри и експерти покушšати да дају одговор шšта треба урадити у вези са економским миграцијама и напоменула је да се миграције не могу стопирати, јер млади који одлазе имају подрšку својих родитеља.Она је оценила треба да се искористи потенцијал тога šто близу 60 одсто који су отиšшли имају жžежљу да улаžжу у Србију.

Министарка је такође изнела податак да се повећава број породица са другим, трећим и четвртим дететом и најавила и избор за најодговорнију компанију у погледу популационе политике, јер је то како кажžе, најбоља промоција рада и родитељства.

Поводом Предлога за оцену уставности Закона о финансијској подрšци породици са децом, који је посланица Странке модерне Србије и представница Иницијативе „Маме су закон“ Татјана Мацура упутила Скупшšтини Србије, Ђукић Дејановићева је рекла да се чека да уставни суд кажžе своје, а да Влада приводи крају измене и допуне закона, после тромесечне примене.

Према министаркиним речима, од измена ће имати користи три категорије – žжене са високим примањима, жžене које су остале трудне, а радиле су мање од шšест месеци и жžене које су одмах остале трудне по налажžењу посла.

– Колико год да урадимо, можžе и боље – закључила је Ђукић Дејановићева.

ТопПрес/ Извор: Танјуг