Панчево, Јабука – Слободан Милевски – Боде из насеља Јабука код Панчева  је изузетан бравар и ако нема много везе са струјом од малих ногу проучава Теслу. Све што је овај научник писао и цртао Боде је створио у својој радионици. Тако је саградио торањ који је савршена копија оног Ворденклифског у Њујорку, вентилатор без пропелера али и једну чудну платформу која лења црева претвара у прометну магистралу.

Фото: ТопПрес

„Проучавам живот и дело Николе Тесле читавих 36 година и све знам о њему од рођења до смрти. Од јутра до сутра живим са њим, он ми је узор, био је чудо од научника, другачији од осталих. Ја сам направио његов торањ скоро па у оригиналу, то је његово највеће дело. Макета је висине два метра и процењен је на 2.000 евра. Урадио сам графички приказ  и 2017.  направио. Његов торањ никада није завршен али ја сам направио  макету да се види како би то изгледало“, прича Слободан.

Слободан Милевски , фото: ТопПрес

Овај домишљати Панчевац месецима је радио на својој макети која на први поглед изгледа једноставно а уствари је јако захтевна.

„Калупи су од церезита, уклапају се у димензије па сам их уз много муке склапао и намучио се док нисам све урадио како сам и замислио, требало ми је више од годину дана да завршим. Има  18 реда, 680 полусвера залепљених, које штите да се не поломи, кондезарори су у облику тегле. Да је то његово дело заживело све би сада било у томе од интернета до друштвених мрежа“, објашњава Боде.

Фото: ТопПрес

Торањ није једино његово дело које се налази у малој радионици, направио је и вентилатор без пропелера а уз  помоћ једне његове идеје многи су се заувек решили проблема са лењим цревима.

„Ово је за лечење црева ефикасно 100 одсто и докторка је долазила, жена од струке. Ко нема редовну столицу дође овде и нема проблема, стане на платформу. Без компресора не може да ради, осцилатор је брзине клипа  око 240 пута у секунди и вибрација. Осећај као да човек лети и ко год је стао каже да може да пешачи колико хоће. Ја никада нисам био болестан,  не знам где је доктор нити идем тамо у апотеку такође и немам никаквих проблема“, тврди Боде.

Чудна платформа за лења црева, Фото: ТопПрес

Његов идол и патенти стоје урамљени на зиду породичне куће и можда је Боде једини који свакога дана помиње овог научника и пали му свећу.

ТопПрес

Фото: ТопПрес
Фото: ТопПрес
Фото: ТопПрес
Фото: ТопПрес
Фото: ТопПрес

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

CAPTCHA