Директор Лекарске коморе Србије Милан Динић изјавио је данас да је покренут поступак против 18 лекара због лечења коронавируса „ивермектином“ и додао да увек када се појави нека пошаст, појаве се и алтернативне методе лечења.

Он је апеловао да сви поштују оно што је званична медицина и да се избегавају експерименти.

Динић је рекао да када је здравство у питању, све оно што су лекари изнели последњих година изузетно.

„Држава и Министарство здравља су препознали потребу и пре него што је све почело са ковидом за инвестицијама у здравству, постављен је темељ, успело се у томе да се зида, да се добију нове установе, да запослимо нове колеге, да се побољша статус наших колега, да статус лекара у друштву буде онако као и заслужује“, рекао је Динић за РТС.

Према његовим речима, императив је запошљавање колега и Лекарска комора је, како каже, одувек инсистирала на томе да лекари када заврше медицину на неки начин имају могућност да раде.

„Имали смо замрзнуте специјализације, то је геп који је настао. Све дефицитарне специјалности анестезиолози, патолози, видели смо сада колико су битни и значајни. Сав оперативни програм је везан за хирургију, анестезију, додатно ће бити мотивисање колега да специјализирају ту област“, објаснио је Динић.

Истиче да сви сада знамо шта је корона и као се борити, али да велики део редовног програма рада здравственог система буде заустављен у пиковима и друге ствари морају да чекају.

„Били смо близу тога да се листе чекања скраћују, апелујемо на грађане, лечићемо све људе и вакцинисане и невакцинисане, али нема потребе да дођемо у овакву ситуацију када имамо вакцину која је дата у милијардама доза и евидентно је да она функционише, нема разлога да неко бира да буде болестан две недеље или да буде на респиратору“, подвукао је Динић.

Додаје да постоји иницијатива за помоћ лекарима, наводећи да је током претходне две године Лекарска комора са више од 120 милиона динара помогла породицама лекара оболелих од ковида.

„Тражимо сваки други начин да помогнемо свима који су угрожени, али је важно да не причамо само о преминулим лекарима од ковида већ и од других болести“, каже Динић.

Говорећи о приоритету улагања у наредном периоду, Динић каже да ће се тај тренд наставити.

„Све започето пре короне, као пројекти дигитализације здравства, промењени су закони, то ће се наставити. Успорило се током ковида, али настављамо једнаким интензитетом да поправимо све што се може поправити“, закључио је Динић.

ТопПрес/ Извор: Танјуг