Председник Странке слободе и правде Драган Ђилас изјавио је да се његов став о увођењу санкцијама суштински не мења и да их не види као решење, али да у интересу Србије, када је реч о ситуацији у Украјини, није да остане изолована од остатка Европе.

„Мој став о санкцијама се не мења, ми знамо како то изгледа, имали смо деведесетих ту ситуацију, утичу највише на обичног човека и мислим да нису решење. Али, цела ствар је таква да Србија не може да се одвоји од Европе и зато мислим да је наш интерес да се ускладимо са политиком ЕУ и прихватимо и оне ствари са којима се не слажемо“, казао је Ђилас гостујући на ТВ Прва.

Истичући да у Србији мора да се размишља шта је наш интерес, Ђилас наводи да са ЕУ имамо највећу економску размену, а да без доношења, како каже, мера које називају санкцијама у Европи, не можемо на светско тржиште капитала и нећемо моћи чак ни обвезнице да продамо.

Према његовим речима, економске последице неувођења санкција Русији би биле огромне.

Ипак, Ђилас сматра да ће у Србији бити хране, али и да ће гаса, који добијамо из Русије, бити и у Европи без обзира на санкције, а да га и не буде, нећемо успети да узимамо преко Бугарске и Мађарске, а да га и те државе не користе.

„Неутралност у сукобу великих сила добијете ако њима тако одговара. Тренутно највише забрињава криза која ће наступити у целој Европи и која ће се сигурно осетити и у Србији и то више јер смо ми у пет најсиромашнијих земаља у Европи и по платама и по БДП-у. Не мислим да нећемо имати хране, али ће јој цена порасти и питање је да ли ћемо имати за извоз“, каже председник ССП.

ТопПрес/ Извор: Танјуг