Европљани одушевљени српским кнедлама са шљивама

Европљани одушевљени српским кнедлама са шљивама

Прерађивачка индустрија један је од најважнијих фактора за развој пољопривреде у Србији, јер су бенефити вишеструко већи ако на инострано тржиште извезете готов производ, а не сировину, изјавио је данас министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Бранислав Недимовић.

Добар пример да готов производ боље пролази на иностраном тржишту јесу кнедле са шљивама компаније „Мока“ из Чачка коју је министар данас обишао и рекао да су они успели да споје српску традицију и иновативност.

„Они су пласирали кнедле са шљивама, по старој српској рецептури уз домаће сировине. За само неколико минута имате готов специјалитет и то је оно што страни купци траже“, рекао је Недимовић за агенцију РИНА.

Каже да је неопходно да наши произвођачи буду конкурентни на страном тржишту, стога, истиче, Влада Србије подстиче улагања у модернизацију технологије, куповину и набавку савремене опреме.

Недимовић додаје да Србија не би требало да буде земља која само извози кукуруз и воће у сировом стању, већ да прерадом и синергијом неколико компонената произвођачи направе финални производ.

„Тај производ је онда конкурентан како на европском, тако и на светском тржишту, а зарада је и до три пута већа“, рекао је Недимовић.

Наиме, чачанска компанија „Мока“ је најбољи пример колико је важно улагати у опрему, јер је након набавке нових машина дуплирала производњу.

Од 10.000 тона, сада се очекује повећање капацитета на 20.000 тона.

На месечном нивоу производи чак 500 тона кнедли, са различитим врстама пуњења и утроши око 2.000 тона воћа годишње.

ТопПрес/  Извор: Танјуг

KOMENTARI