Савет ЕУ усвојио је препоруку за укидање привремених рестрикција на путовања у ЕУ за грађане 15 земља широм света. На листи земаља којима ће од сутра бити отворен улазак у ЕУ од земља региона нашле су се само Србија и Црна Гора.

Ту су и Алжир, Аустралија, Канада, Грузија, Јапан, Мароко, Нови Зеланд, Руанда, Јужна Кореја, Тајланд, Тунис, Уругвај и Кина.

У ЕУ наводе да је главни критеријум за улазак на листу био број потврђених нових случајева инфекције COVID19 у последње две недеље односно да просек инфицираних на 100 хиљада становника буде ”бољи или сличан” са просеком у ЕУ закључно са 15. јуном.

У Савету ЕУ наглашавају да ће овај списак бити ажуриран сваке две недеље у складу са последњим епидемиолошким подацима.

Последњи подаци Европског центра за контролу и превенцију заразе већ указују на значајно повећање броја заражених у Србији.

Према подацима од 27. јула просек у ЕУ је био 13 заражених на 100 хиљада становника.

Србија је у датом тренутку била на 20, Црна Гора 19, Албанија 29, БиХ 32, Северна Македонија 98 и Косово 47 заражених корона вирусом на 100 хиљада становника.

Светска здравствена организација је током викенда упозорила на повећани број инфицираних у најмање 11 земља или територија Европе, међу којима су се нашле и све земље Западног Балкана сем Србије и Црне Горе.

У Савету ЕУ наводе да ће рестрикције на путовања у ЕУ наставити да се спроводе за све земље које нису на овој листи.

Додаје се да ће од рестрикција бити изузети и грађани трећих земља који имају држављанство ЕУ и чланови њихових породица, особе са трајним боравком у некој од ЕУ чланица као и путници који имају потврду о суштинској потреби да путују у ЕУ.

Ове препоруке Савета ЕУ односи се како на 27 чланица ЕУ тако и на четири придружене чланице Шенгена Норвешку, Лихтенштај и Исланд.

Влада Црне Горе: И ми отварамо границе за држављане земаља ЕУ

Након што је Европска унија објавила списак земаља из којих ће бити дозвољен безусловни улазак грађана из других земаља у Унију, на којем се нашла и Црна Гора, црногорска влада је саопштила да отвара границе за држављане ЕУ.

Резиденти држава чланица ЕУ улазе у Црну Гору без икаквих додатних услова, саопштено је на службеном твитер налогу црногорске владе.

ТопПрес/ Извор: Танјуг, РТВ