foto-tanjug-zoran-zestic

Још једна фотеља, нестала из Дома Народне скупштине 5. октобра 2000. године, је пронађена и враћена, саопштено је данас из парламента. Фотеља је пронађена у згради Месне заједнице Прогореоци, у општини Аранђеловац.

Из парламента захваљују председнику Месне заједнице Милији Васићу и посланику СНС Милосаву Милојевићу из Аранђеловца, који су, како наводе, помогли да се пронађе и врати још један део отуђене имовине Народне скупштине.

Фотеља је пронађена је у оквиру акције позива грађанима да помогну у враћању уметничких дела и предмета, који су нестали из Народне скупштине 5. октобра 2000. године, а из парламента позивају све који имају сазнања где се налазе отуђена уметничка дела и други предмети културне баштине, да се јаве и пруже информације како би се у потпуности повратило културно благо Србије.

Иначе, у јуну су пронађене две фотеље, украдене током 5.октобра из Народне скупштине – једна у београдском насељу Калуђерица приликом рације МУП-а, а друга је пронађена преко сајта „Купујем-продајем“, односно фотељу је на том сајту приметио скупштински службеник.

Председница Скупштине Маја Гојковић изјавила је тада да су 5. октобра приликом паљења Народне скупштине, из тог здања украдена многобројна уметничка дела, мобилијар, као и предмети који су поклон страних делегација.

Међу уметничким делима су, како је рекла, слике Петра Лубарде, Милана Коњевића, Зоре Петровић, Милана Кеча, Милића од Мачве и многе друге, као и четири дела, међу њима и познати „Салон“, Кнеза Павла од чисте слоноваче који је стајао у диплмататском салону.

ТопПрес/ Извор: Танјуг