FOTO-PROFIMEDIAFOTO-PROFIMEDIA

Семенска производња доноси много већу зараду од конвенционалне, али је она много захтевнија. Наводњавање је неопходно и поскупљује производњу, али се трошкови враћају већом продајном ценом. Ова производња захтева доста ручног рада и квалификованије раднике. Ранијих година и у свету смо били препознатљиви по квалитетном семену ратарских култура.

Производња семена у Србији одувек је била врло исплатив посао. У атару села Кусадак производи се семенски купус. Реч је о српској аутохтоној сорти – производњи семена купуса „српски мелез“.

„Производња семена је јако исплатив посао. Није лак, зато што сам процес траје безмало годину дана“, наводи Небојша Ристић, повртар из Кусадака.

Додаје да је ова сорта карактеристична по томе што садржи висок садржај шећера у себи, па може да се користи у свежем стању и за кисељење.

Небојша са пола хектара очекује принос од пола тоне и зараду већу од 350.000 динара.

И наше семенарске куће проширују капацитете, улажу у наше, али и новостворене сорте. Организују семенску производњу, заједно са кооперантима и за велике стране компаније.

„Семенска производња може бити и те како исплатив посао и за произвођаче који раде семенску производњу, а и за Институт као организатора те производње. Очување аутохтоних популација, односно развијање тих сорти које ће задржати карактеристике – мирис и укус, које јесу препознатљиве за ово подручје, јесу циљ и ту ми тражимо своје место“, наводи Богољуб Зечевић са Института за повртарство Смедеревска Паланка.

Војислав Петровић из фирме „Конус Глорија“ из Земуна наводи да раде на отварању нових тржишта.

„Увозимо семе из Европске уније, Америке, Јужне Кореје. Све то семе пролази кроз контроле Министарства пољопривреде. Почели смо и са стварањем нових домаћих селекција паприке. Тражимо и кооперанте који испуњавају услове за стварање нових селекција. Радимо и на отварању нових тржишта и надамо се да ћемо са шпанском семенском кућом, након овогодишњег семенског циклуса, извести одређену количину семена“, наводи Петровић.

Најзначајнији и најисплативији семенски усеви су и даље парадајз, паприка и купус. И поред тога што захтева доста рада, ова производња на релативно малим површинама је веома профитабилна, а то је и шанса за наше младе пољопривреднике и добру зараду.

ТопПрес/ Извор: РТС