Топола – Викенд за нама у Тополи био је у знаку грожђа, вина, песме и игре, јер је одржана 59. Опленачка берба, манифестација која окупља неколико стотина хиљада посетилаца из читаве Србије. Поред министарке Татјане Матић која је отворила овогодишњу Бербу у суботу је Тополу посетио и председник државе Александар Вучић који је пробао вина са овог поднебља.

Опленачка берба је светковина која се у континуитету одржава читавих 59. година а све у част грожђа и вина у које је уткана богата историја. Свих ових година породица Глишић из Шума присутна је на Берби и својим квалитетом грозђа предњачи, због тога се на њиховом штанду увек може наћи џиновско грожђе које сваке године однесе победнички пехар.

Фото: ТопПрес

„Мишел-сорта црног грожђа ове године је одлична, гроздови су у просеку 2.000-2.500 грама. Ипак Афус Али је као изузетно добра бела сорта карактеристичних крупних бобица поново оправдао очекивања па смо добили гроздове тежине 3.800 грама. Цена грожђа ове године као и свих претходних 150, 200 па иде и до 300 зависно од квалитета, крупноће, сорте“, каже Здравко Глишић.

Његов наследник Александар током целе године вредно ради у виноградима који се на њиховом имању простиру на површини од око три хектара. Однеговати грожђе и достићи овакав квалитет није ни мало лако.

Здравко Глишић, Фото: ТопПрес

„Виноград хоће слугу а не господара, мој деда је увек говорио, ‘ко хоће да ради, виноград нека сади’. Гајимо разно воће али јабуке и грожђе доминирају. Године нису ни мало лаке, све су теже за пољопривреднике, суше су велике, са водом се сви мучимо, ипак уз много рада и труда берићет стиже а докле ћемо издржати сам Бог зна“, истиче Александар.

На десетине излагача узело је учешће на овогодишњој Берби и изложило своје производе, а на свакој тезги доминирало је грожђе и младо вино.

Фото: ТопПрес

Другог дана Опленачке бербе одржан је Сабор изворног народног стваралаштва који је неизоставан део програма. И ове године окупио се велики број Културно уметничких друштава а бројни посетиоци уживали су у игри и песми која је стигла из разних крајева Србије.

У петак су концерт одржали Јелена Броћић и Славко Бањац уз пратњу оркестра Мише Мијатовића док је у суботу на „Винском тргу“ наступила Драгана Мирковић. Трећег и последњег дана наступила је група „Неверне бебе“.

ТопПрес

Фото: ТопПрес
Фото: ТопПрес