Туризам у Србији ће ове године забележити губитак од око милијарду евра, изјавио је данас Расим Љајић министар трговине, туризма и телекомуникација и навео да ће приход туризма у свету бити најмање 900 милијарди евра мањи него у 2019. години.

Он је новинарима рекао да се ове године у Србији очекивао девизни прилив од туризма у износу од 1,6 милијарди евра, али ће он највероватније износити свега 600 милиона евра.

Напоменуо је да се тих 600 милиона великим делом односи на плаћања наших радника који се налазе на привременом раду у иностранству и који су овде плаћали платним картицама из тих земаља.

Љајић је рекао да је велико питање када ћемо се вратити на ниво из 2019. године која је била рекордна и по девизном приливу и посети и домаћих и страних туриста.

Према његовим речима, ова година ће дефинитивно и када се размишља о очекивањима за зимску сезону бити година домаћих туриста.

„Очекујемо добру зимску сезону. Наши туристички центри ће бити спремни да приме госте, наравно у складу са епидемиолошким мерама“ рекао је министар Љајић.

Додао је да ће зимска сезона само смањити, али не и надокнадити штету коју смо претрпели због недоласка страних туриста ове године.

Када је реч о помоћи хотелијерима, Љајић је рекао да очекује да исплата почне ове или почетком следеће седмице.

Навео је да ће тада за 314 хотелијера, колико их је испунило услове конкурса, бити исплаћено нешто више од 10 милиона евра.

Љајић је на конференцији за новинаре са директорком Туристичке организације Србије Маријом Лабовић рекао да се већ рачунају штете у туризму на светском нивоу и да се процењује да ће мањак међународних путовања бити већи од 70 одсто.

Министар је рекао да су процене да ће бити потребно две и по до четири године да у области туризма дођемо на преткризни период 2019.

„Колико ће нама бити потребно, тешко је рећи“, рекао је Љајић и навео да је важно да што пре станемо на зелену грану, а да је и долазак Мишлена у Србију велики корак у том погледу.

Неко ће, каже, рећи да није примерено у условима пандемије корона вируса причати о Мишлену и његовом значају доласка за туристичко позиционирање Србије.

„То је утисак само на први поглед из простог разлога јер све што сада радимо заправо се припремамо за посткризни и посткорона период. Желимо да се наш туризам што пре опорави“, навео је Љајић.

Министар је рекао да смо се ове године због пандемије корона вируса окренули домаћем туристи, да је у јуну, јулу и августу упркос корона вирусу забележено повећање броја домаћих гостију.

У августу је, каже, чак 23 одсто раст домаћих туриста у односу на август 2019. и то, додаје, већ значи за опоравак нашег укупног туризма и оне мање дестинације које су биле недовољно познате, с озбиром да је сеоски туризам током лета доживео експанзију.

„Желимо да се то настави и да направимо од сеоског туризма још један туристички производ који ће доносити значајан приход“, навео је Љајић.

Може се, каже, очекивати да ће 2021. године, ако епидемиолошка ситуација буде боља, долазак гостију из региона и да би то много значило, јер би могао онда да се очекује долазак и иностраних гостију.

„Не можемо ништа да предвидимо. Реалније је да се 2021. обраћамо домаћем туристи“, каже Љајић.

Навео је да ћемо тај период до повратка гостију из региона и света искористити за додатно позиционирање и промоцију Србије на међународном плану чекајући боље дане за туризам и за наставак улагања у туристичку инфраструктуру.

„Желимо да међу првима будемо спремни за долазак туриста из читавог света. За то је потребна квалитетна понуда и пуно боља инфраструктура. Надам се и верујем да ћемо се што пре вратити тамо где смо били и да ћемо моћи да изађемо са рекордним резултатима“, закључио је Љајић.

Туристичке агенције већ ове недеље добијају прве полисе 

Он је најавио данас да ће већ ове седмице прве туристичке агенције добити полисе осигурање и тако стећи услове да обнове лиценце за рад.

Полисе ће важити годину дана, казао је Љајић новинарима у Туристичкој организацији Србије.

„Ствари око лиценци за рад туристичких агенција се одвијају у добром правцу“, рекао је министар.

Објашњава да ће постојати два модела осигурања, један су банкарске гаранције, а други полисе осигурања.

Према његовим речима, сада се ради са банкама и у току је израда правилника који би требало да регулише начин функционисања банкарске гаранције.

„Паралелно с тим, осигуравајуће куће су већини агенција упутиле дописе којима траже информације о њиховим билансима пословања, како би могле да крену у процедуру осигурања. И ми очекујемо да прве агенције већ ове не делује добију прве полисе које ће важити годину дана“, навео је Љајић.

Иначе, туристичким агенцијама су лиценце за рад истекле 1. октобра пошто осигуравајуће куће више нису хтеле да им обнове после осигурања правдајући то превеликим ризиком због ковида.

ТопПрес/ Извор: Танјуг