Лучани – Када су се српски хајдуци одметали у шуме и борили против Османлија јако им је важно било у бој кренути пуног стомака, зато су са собом носили све што им је неопходно за добар залогај. Тако је настао специјалитет по ком се, осим трубе, надалеко препознаје Драгачево. Мештани кажу да ко једном проба хајдучки ћевап, заборавља на све друге деликатесе са роштиља.

„Специјалитет је добио назив по хајдуцима, јер нису имали много времена да спремају, а требала им је јака храна како би имали снаге за важне борбе. Хајдучки ћевап је препознатљив највише у драгачевском крају и можда једино место у Србији где се прави, док у другим деловима земље готово да нису ни чули за овакав гурманлук“казао је за РИНУ, Владимир Ћурчић идејни творац манифестације „Хајдук фест“.

Хајдучки ћевап јединствен је српски специјалитет и спрема се само у Драгачеву, фото: РИНА

Мајстори свог заната откривају тајну како се хајдучки ћевап прави, али и наглашавају да нигде не може да испадне толико добро као у Драгачеву. Најбитнији састојак је свињско месо и то од врата, а по могућуству најбоље је да свиња има око 120 килограма.

„Месо спремамо тако што га пацујемо претходног дана, тачније стављамо у зачине са уљем, соли, бибером и алевом паприком и остављамо га да лежи па потпуно хладној температури. Након тога ваљамо га у смесу која се састоји од пројиног и пшеничног брашна, алеве паприке и додатног бибера. Качи се на мангало где се окреће на јакој ватри i и ту се показује сва вештина мајстора да испече добро и да не сагори. Спремање хајдучког ћевапа је јако једноставно што се тиче и састојака и није потребно пуно времена, а укус је непоновљив“, рекао је Ћурчић.

 

Хајдучки ћевап, фото: РИНА

Колики су Срби заправо гурмани доказује и чињеница да иако су температуре скоро у плусу читавих четрдесет степени, то их није спречило да се на традиционланој манфестацији у Гучи окупе у великом броју и покажу своје умеће. Принцип спремања хајдучког ћевапа код свих је исти, а победника одлучују само ситнице.

„Желимо да очувамо нешто што је пре свега наше домаће, а затим добро и укусно. Ова релативно млада, трећа по реду манифестација, отпочела је са идејом да се одржи традиција припреме хајдучког ћевапа, као драгачевског специјалитета. У кулинарском надметању ове године учествују бројне екипе из Драгачева и окружења“ закључио је Владимир.

Ко се усуди да проба ову хајдучку калоријску бомбу добро ју је помешати са алевом паприком и домаћом љутом, погодно би било даб то буде драгачевска шљивовица, а онда остаје само да се помолите да не скочи притисак.

ТопПрес/ РИНА

Фото: РИНА