Лучани – Иако је ред и обичај да покојници почивају у миру, у драгачевском селу Котража у случају покојних Мирослава и Данојле то није случај. Дане на оном свету по свему судећи проводе у специфичној изолацији, јер услед нерашчишћених породичних и имовинских односа њихова гробна места на локалном сеоском гробљу су потпуно ограђена и то правом жицом. То је породицу и најмилије спречило да их обиђу и запале свећу. Гробље је заградила рођака Јулка, која тврди да су наследници покојника бесправно заузели парче њене дедовине, а да ли ће Мирослав и Данојла морати да мењају вечну кућу одлучиће суд.

„Ми смо са претходним власником имања, који је наш рођак, склопили договор. Првобитно смо му нудили новац за земљу што је он одбио , већ смо му обећали да кад он умре и њему ћемо ископати гробно место што сам након његове смрти и урадио, па смо тако „пребили дуг“. Међутим, његоваћ кћерка која је после наследила парцелу оградила је гробна места мојих родитеља жицом високом преко једног метра да не можемо да приђемо. Тражи новац за то земљиште, не обазирући се на претходни договор који смо имали са њеним оцем“, казао је за РИНУ, син покојника Љубомир Радивојевић.

Покојници у изолацији, Мирослав и Данојла немају мира ни на оном свету, фото: РИНА

Несвакидашњи проблем који их је задесио наследници Радивојевића већ дуго покушавају да реше. Али, нису само они у овој муци јер је рођака Јулка заградила још неколико гробних места, такође потражујући новац. Једино решење које им преостаје јесте или да плате или покојне родитеље да преселе на другу локацију, где неће бити ограђени и мирно почивати на оном свету.
„Ми смо покушали са рођаком да причамо и решимо сутуацију мирним путем и нудили новац, око сто евра по гробном месту, међутим она није хтела ни да чује већ је тражила више. Није само наше гробно место ограђено, већ је оградила место где јој почивају рођена тетка, али и стриц. Они нису хтели да се намдрују са њом и покојника су пренели у друго удаљено гробље“, казала је Љубомирова супруга Јеленка.

Са друге стране, наследица спорне парцеле Јулка каже да су Радивојевићи бесправно заузели део њеног имања, и да уколико желе да реше проблем морају измирити настали дуг.

Покојници у изолацији, Мирослав и Данојла немају мира ни на оном свету, фото: РИНА

„Ја сам са „рођацима“ у два наврата покушала да се договорим и да им омогућим прилаз гробном месту, да га користе несметано, тако што ће платити два гробна места за родитеље, чија је цена индивидуална. Неко поклања, али рецимо у Ивањици је цена негде око 42.000 динара, што је неки просек. Покушавали су да одложе то, рекавши док прође сезона малина, сада немамо пара, међутим од тада је три године прошло, а неизмирен рачун је остао, док су сви осталипотраживања измирили“, казала је Јулка Радивојевић.

Покојници у изолацији, Мирослав и Данојла немају мира ни на оном свету, фото: РИНА

По свему судећи, ар у драгачевском потоку достигао је астрономску цифру, а Љубинко и Јеленка кроз жицу гледају у гроб покојних Мирослава и Данојле. На њима је да добро размисле шта им је најбоље чинити – платити настали дуг или покојнике преселити на повољнију локацију.

ТопПрес/ РИНА