Хоће ли осмаци убудуће радити другачији тест на малој матури?

Хоће ли осмаци убудуће радити другачији тест на малој матури?

Пред будућим осмацима би од наредне школске године могао да се нађе другачији концепт комбинованог теста такозване мале матуре од садашњег који садржи питања из пет предмета – биологија, историја, географија, физика и хемија.

У Министарству просвете потврдили су за Танјуг да се у сарадњи са Заводом за вредновање квалитета образовања и васпитања, сагледава квалитет завршног испита и разматра могућности промене концепта комбинованог теста.

Годинама уназад свршени осмаци у склопу мале матуре полагали су, осим матерњег језика и математике, и комбиновани тест који је садржао пет области, а јунско тестирања седмака који су бирали једну област у комбинованом тесту је покренули идеју да тај концепт буде примењен од наредне школске године.

Анализу резултата јунског тестирања припрема Завод за вредновање квалитета образовања и васпитања, како кажу у Министарству, након што им буде достављено предлог програма завршног испита, ће се обратити Националном просветном савету, који ће у складу са својом надлежношћу дати мишљење о том предлогу.

ТопПрес/  Извор: Танјуг