Слобода говора и изражавања је универзално људско право којим се без страха или цензуре може изразити мишљење, али се она у нашем друштву све интензивније злоупотребљава и постаје полигон за повреду људског права на достојанство, истакла је данас повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић.

Она је указала да, све чешће, понижавајуће изјаве, ширење мржње, увреде по основу националне припадности, напади на породице политичких неистомишљеника, омаловажавање нечијег порекла, сексизми, постављање тзв. здравствених дијагноза, све до употребе нацистичких симбола као што је кукасти крст, постају не само прихватљив, већ и пожељан наратив.

„Термин фашизам постаје готово свакодневни део обрачуна политичких неистомишљеника у јавном простору, без свести о томе шта тај појам означава и до каквих је стварних последица довео. Употреба нацистичких симбола и обележја никако не сме да буде предмет било каквих политичких обрачуна, али ни стављања у хумористичан или сатиричан контекст. Србија је била међу носиоцима антифашистичке борбе и то је традиција коју са поносом треба да баштинимо, а не да олако једни друге у политичким сукобима називамо фашистима“, навела је Јанковић у саопштењу.

Она је упозорила да су последице већ забрињавајуће и да је одговорност на сваком појединачно, али пре свих, на носиое јавних функција, политичаре и медије, који не смеју бити промотери увреда, дисквалификација, а нарочито говора мржње.

Оваква атмосфера доприноси генерисању разних видова насиља, рекла је Јанковић и додала да зато сви треба да имају свест о томе колико је кратак пут од вербалних претњи и конфликата, преко говора мржње, до њихове ескалације у отворено физичко насиље.

ТопПрес/ Извор: Танјуг