„Време ће показати колико процената људи ће остати имуно, а избегавање заражавања је тренутно најбоље што можемо, то је окосница спречавања да се већи број људи зарази“, рекао је имунолог и члан Кризног штаба Срђа Јанковић гостујући у Новом јутру на ТВ Пинк.

Он је додао да не знамо колико дуго некога антитела штите и да није код свих имунитет такав да спречи инфекцију.

„Антитела можемо измерити, а ту је и ћелијски имунитет, ту одбрану теже меримо“, рекао је др Јанковић.

Чињеница је да је тренутно престоница жариште, али Јанковић истиче да не треба занемарити ни друга места у нашој земљи у којима корона може да се разбукта.

„Жариште је у Београду јер је велики град, ако гледамо потенцијал, Београд га има, али то не значи да и неки други град не може бити потенцијална позорница за нови чин ове епидемиолошке драме“, каже он.

Јанковић је прокоментарисао и тренутно стање у болницама.

„Број људи који се отпушта премашује број људи који стиже. Ипак још постоји потенцијал погоршања јер је још људи без имунитета“, објаснио је он.

Истакао је и колико је важно пренети поруку да је изузетно важно придржавати се мера.

„Овде говоримо о некој мањини до које нисмо допрли. Први подржавам да се порука пренесе онима који не могу на конвенционалан начин да је приме. Вирус испољава свој биолошки циљ да се шири, а наш организам да се одбрани“.

Он је коментарисао и то што је међу најмлађом популацијом и најмање заражених.

„Ово је важна порука која не сме погрешно да се схвати. Умирујући део поруке је да деца мање обољевају, али је трагедија када се деси. Ниједна група није заштићена“, додао је Јанковић.

Много се полемише о томе како ће похађање наставе изгледати од септембра.

„Сва окупљања су ризик, али код основаца, нарочито млађих је дружење и контакт, та социјализација битна ставка. Ово ће трајати, а треба гледати и дугорочне последице које би тако нешто оставило. Треба само да одвагамо шта је мање штетно“, сматра Јанковић.

Пре школе, оно о чему сви сада размишљају су одмори. Др Јанковић каже како је то индивидуална одлука, али уколико се на одмор иде, не треба заборавити на све прописане мере.

„Потреба за одмором је легитимна, али је најбоље бити разборит, поштовати мере. Не знамо кога ће сачекати „Камијева кужна бирократија“, сматра имунолог.

Што се тиче навода да особе мушког пола чешће умиру од корона вируса Јанковић је истакао да је важно схватити да на нивоу заражавања ипак нема разлике, а да је тешко рећи због чега је смртност већа баш код овог пола.

„Логично је да се повеже са хормонима, али није само то. Осим тога, ако смо у мање ризичној групи погрешно је мислити да смо безбедни. Ако је ризик статистички мали, када се неком деси то је 100 одсто“, додао је он.

Истиче да је превентива некад важнија од самог лечења и да треба пазити на имунитет.

„Ја лично немам никакву магичну формулу за подизање имунитета. Правилна исхрана, добар сан, физичка активност, унос витамина је увек препорука. Плацебо ефекат има значаја, сам чин да радимо нешто добро нам помаже. Дакле, све оно што спада у здраве навике, али нема пречице, нешто што ће моментално да има такав ефекат“, сматра Јанковић.

За крај, рекао је када може да се очекује пад броја новооболелих, али и када ће скинути маску.

„Тешко је рећи, јер то од нас свих превасходно зависи. Ако се будемо придржавали мера, то би могло да ову епидемију сада преломи. То није прогноза него имамо потенцијал да ствари крену на боље јер нажалост имамо и онај други потенцијал који никако не желимо. Када не буде вируса у циркулацији скинућу маску. Постоји и елеменат личног примера, али и обавеза. И научне студије су потврдиле да ако маске носимо сви то нас доста штити“, закључио је Јанковић.

ТопПрес/ Извор: Блиц