Имунолог Срђа Јанковић рекао је данас да је важно да превентивне мере уградимо у животне активности, како се не би поновио први талас вируса корона и додао да се још увек игра утакмица са епидемијом, у којој од нас зависи какав ће бити исход.

„Ми играмо утакмицу са вирусом и не зависи само од вируса, него и од нас какав ће бити исход те утакмице“, рекао је Јанковић за ТВ Пинк.

Истакао је да не смемо да се понашамо као да је епидемија готова, додајући да сада нису неопходне екстремно рестриктивне мере, али и да примена мера физичке дистанце као и других превентивних мера може да утиче да се раније изађе на крај са тренутном епидемиолошком ситуацијом.

„Тренутно се контролише преношење вируса тиме што се откривају потенцијално нова жаришта и локализују, тако што се контакти свих особа код којих је нађен вирус тестирају и онда спроводе мере“, навео је Јанковић.

Подсетио је да у колективима и групама постоји потенцијално већа изложеност заразе и навео да све више морамо да, како каже, радимо на више фронтова, те да је један од њих и да не дозволимо да због физичке неактивности порасте ризик да више особа дође у ситуацију да постаје гојазно и тиме угрози своје здравље на други начин.

Јанковић је изразио наду да неће бити потребно да се вратимо ригидним мерама са почетка епидемије и истакао да се тренутно број случајева одржава, што, како наводи, није у потпуности задовољавајуће.

„Ми смо се надали да ће опадати број случајева у овој фази, то су сада нова потенцијална жаришта донекле пореметила, али немамо убрзано преношење вируса кроз ширу заједницу“, поручио је.

Како је рекао, важно је да се у наш свакодневни ритам уведе одређена свест о важности превентивних мера, уз нагласак да постоји потенцијал за други талас, али да верује да до тежих сценарија неће доћи, уколико будемо „стражарили“ и кад прође лето и дође јесењи и зимски период, који је, каже, подобнији за преношење вируса.

„Теоријски може да се деси други талас, потенцијал постоји, али то може да се деси ако ми уопште не спроводимо никакву превенцију, односно ако је неефикасна потпуно“, закључио је Јанковић.

ТопПрес/ Извор: Танјуг